DOC // MEC avertizează: Un ordin fals circulă în mediul online

Rețelele de socializare au fost invadate de un nou fals: un document atribuit în mod fals ministrului Educației, Dan Perciun, susține că în universități vor fi introduse ore suplimentare, inclusiv despre educația sexuală, scrie Moldova 1.

Ministerul Educației a dezmințit autenticitatea documentului și a anunțat că a sesizat organele de drept cu privire la această încercare de manipulare. Specialiștii avertizează că astfel de falsuri au ca scop să submineze încrederea publicului în instituțiile statului și valorile europene, mai ales în contextul apropiatului referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Atenționăm că ”ordinul” referitor la obligativitatea introducerii unor ore suplimentare în universități este un FALS. Ministerul a sesizat organele de drept privind falsificarea unor documente oficiale”, anunță MEC.

Instituția îndemnăm opinia publică să se informeze din surse verificate și oficiale.

De menționat că acesta nu este singurul fals care circulă inclusiv în spațiul online din Republica Moldova. Redactorul-șef al portalului stopfals.md, Mihai Avasiloaie, a declarat pentru Teleradio-Moldova că miza acestor falsuri este de a slăbi încrederea cetățenilor în valorile Uniunii Europene și de a face tot posibilul pentru ca referendumul din 20 octombrie privind aderarea țării noastre la blocul comunitar să nu treacă. Avasiloaie admite că falsurile vor lua amploare, pe măsură ce scrutinele se apropie.

”În ultima perioadă, observăm tot mai multe falsuri de acest gen. În special, ele au legătură cu Uniunea Europeană și cu valorile acesteia și sunt răspândite de formațiunile și reprezentanții afiliați lui Ilan Șor. În general, atunci când vine vorba de UE, ei încearcă să denigreze imaginea comunității europene prin orice mijloace posibile. Printre cele mai răspândite sunt cele legate de comunitatea LGBT. (…) Deja vedem că astfel de încercări iau amploare. În fiecare zi, practic, apar noi și noi falsuri. Cu siguranță, cu fiecare zi care se apropie ziua referendumului, astfel de lucruri urmează să se întâmple din ce în ce mai des”.

Total
0
Shares
Total
0
Share