Volodimir Zelenski la Consiliul de Securitate al ONU: ”Rusia poate fi doar constrânsă la pace”

Federația Rusă planifică să atace centralele atomice din Ucraina, iar negocierile cu Kremlinul sunt inutile, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în sala Consiliul de Securitate al Organizația Națiunilor Unite (ONU), informează telegraph.md, cu refere la Deutsche Welle.

Invadarea continuă a Rusiei în Ucraina ”nu poate fi calmată cu discuții”, în schimbul lor trebuie de întreprins acțiuni, pentru că războiul nu poate pur și simplu ”să se domoale”. Aceasta a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său din ședința Consiliului de Securitate al ONU, în New York, marți, 24 septembrie.

Potrivit liderului ucrainean, Rusia ”din prima secundă” a invaziei în Ucraina comite infracțiuni internaționale, care ”nicidecum nu pot fi justificate în conformitate cu Carta ONU”. ”Putin a încălcat atât de multe norme și reguli internaționale, încât el singur nu se va opri. Rusia poate fi doar constrânsă la pace, ca pe singurul agresor în acest război și singurul care a încălcat carta ONU”, a declarat Zelenski în sala de ședințe a Consiliului de securitate al ONU.

Președintele Ucrainei a subliniat că Carta ONU este unică pentru toți membrii organizației și toți trebuie să o respecte în mod egal. Rusia, însă, potrivit spuselor sale, nu poate invoca Carta ONU pentru a justifica acțiunile sale în Ucraina, deși o face – “în felul ei pervers, în lumea ei distorsionată”. Războiul declanșat de Federația Rusă se va încheia ”cu adevărat” atunci când va fi aplicată Carta ONU, care conferă Ucrainei dreptul la autoapărare, a declarat liderul ucrainean.

”Calea către încheierea războiului – prin ”formula păcii’”

El a criticat reprezentanții statelor care încearcă să convingă Kievul să negocieze cu Putin: ”Ce pot ei auzi de la el? Că este nemulțumit pentru că noi ne exercităm dreptul de a ne apăra poporul? Sau că vrea să continue războiul și teroarea doar pentru ca nimeni să nu creadă că el greșește?”

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia pentru că cineva ”s-a săturat” de el sau ”a negociat ceva cu Putin”. Obținerea unei păci juste este posibilă doar prin aplicarea Cartei ONU, iar acest lucru este reflectat în ”formula păcii” propusă de Ucraina, a menționat Zelenski.

Chemând țările ONU la unitate în această problemă și la pregătirea celui de-al doilea Summit Global al Păcii, Zelenski a menționat în mod special China și Brazilia, invitându-le să participe la summit, după ce nu au fost prezente la prima astfel de întâlnire. În plus, președintele Ucrainei a numit Iranul și Coreea de Nord ”de facto complici” ai Federației Ruse în război. ”Armele lor ne omoară, omoară ucraineni și îl ajută pe Putin să ne fure pământul de la poporul nostru,” a precizat el.

Autoritățile ruse au declarat anterior în repetate rânduri că Moscova nu va participa la cel de-al doilea summit al păcii, care ar trebui să aibă loc în noiembrie.

Zelenski a acuzat Rusia de pregătirea unor atacuri asupra centralelor nucleare din Ucraina

Potrivit lui Volodimir Zelenski, Kievul are dovezi că Rusia pregătește atacuri asupra a trei centrale nucleare din Ucraina, cu scopul de a distruge alimentarea cu energie a țării înainte de iarnă.

”Dacă Rusia este dispusă să meargă atât de departe, înseamnă că nimic din ceea ce prețuiți nu contează pentru Moscova. Acest tip de cinism rusesc va continua să lovească, dacă i se va permite vreun loc în lume”, a spus președintele ucrainean în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

Anterior, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Ermak, a declarat că Federația Rusă plănuiește atacuri asupra mai multor centrale nucleare din Ucraina. Kievul a notificat deja Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și aliații săi despre această situație, au menționat reprezentanții Ministerului de Externe al Ucrainei. La rândul său, AIEA a cerut din nou Rusiei să deocupeze Centrala Nucleară Zaporojie, subliniind pericolele generate de incidentele continue la această centrală nucleară.

Total
0
Shares
Total
0
Share