Contestațiile depuse de către PCRM și Renato Usatîi, respinse de Consiliul Audiovizualului

În cadrul ședinței publice de astăzi, Consiliul Audiovizualului (CA) a respins contestația depusă de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care solicita sancționarea Instituției Publice „Teleradio-Moldova” pentru refuzul de a difuza un mesaj electoral.

Analizând textul mesajului PCRM, CA a constatat că afirmațiile incluse, precum „Conducători ai Moldovei de felul celora pe care-i avem în ultimii ani – lipsiți de competență, de gândire logică și rațională, de talent iar pe lângă asta și corupți – Țara noastră n-a avut niciodată” și „Primul scop al acestui referendum este de a obține cu orice preț alegerea din nou în calitate de președinte a acestei femei, care nu s-a realizat ca președinte de țară”, nu fac parte dintr-un program electoral propriu-zis, conform Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Tot astăzi, CA a respins și contestația depusă de Renato Usatîi, candidatul desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova de către Partidul Politic „Partidul Nostru”. Usatîi solicita sancționarea „Teleradio-Moldova” pentru presupusa încălcare a principiilor de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor.

În cazul contestației lui Usatîi, CA a solicitat opinia Consiliului pentru egalitate cu privire la o afirmație controversată din mesajul său electoral: „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Consiliul a concluzionat că această formulare constituie o incitare la discriminare, conform Codului electoral și Codului serviciilor media audiovizuale.

Consiliul Audiovizualului a decis că mesajele contestate nu respectă normele legale și a respins ambele contestații. Deciziile pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile.

Total
0
Shares
Total
0
Share