Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile privind prețurile și exportul de energie electrică și gaze

La 3 octombrie 2024, Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de infringement împotriva României, trimițând o scrisoare de notificare oficială (INFR(2024)2194), prin care acuză restricții asupra libertății participanților la piață de a-și determina prețurile angro pentru energie electrică și gaze, precum și restricții asupra exportului de gaze naturale.

România a introdus măsuri naționale care impun producătorilor de energie electrică să contribuie cu toate veniturile ce depășesc un prag prestabilit la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe către anumiți clienți.

Comisia consideră că aceste măsuri sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind piața internă a gazelor naturale. Măsurile respective limitează libertatea producătorilor de energie electrică și gaze de a-și stabili prețurile angro, restrângând astfel principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor și comerțului transfrontalier pe aceste piețe.

România are acum două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele semnalate de Comisie. În lipsa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Total
0
Shares
Total
0
Share