Guvernul a aprobat astăzi un set de reglementări simplificate pentru micii producători din domeniul alimentar și pensiunile agroturistice. Noile măsuri urmăresc reducerea poverii financiare și administrative, stimularea consumului de produse autohtone și dezvoltarea turismului rural, informează telegraph.md, cu referire la o postare a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Modificările includ simplificarea cerințelor de construcție, dotare și întreținere a unităților de producție, condiții mai accesibile pentru conformarea la cerințele de igienă și facilitarea procesului de autorizare. De asemenea, abatoarele de capacitate mică și automatele pentru vânzarea laptelui crud vor beneficia de reglementări adaptate.
Pensiunile turistice vor putea pregăti și servi produse culinare și vin din materie primă proprie sau achiziționată de la gospodăriile casnice. Totodată, micii producători vor avea flexibilitate în alegerea formei juridice, inclusiv întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească.
”Este un proiect important pentru micii producători și gospodăriile casnice, pentru a simplifica procedurile și a respecta în același timp siguranța alimentară”, a declarat premierul Dorin Recean, solicitând o comunicare eficientă cu antreprenorii vizați.
Noile reglementări stabilesc criterii și cantități specifice pentru fiecare tip de produs, determinând statutul de mic producător, care va beneficia de aceste cerințe simplificate. Inițiativa sprijină micile întreprinderi din domenii precum panificația, cofetăria sau producția de conserve și răspunde interesului consumatorilor pentru produse locale.