Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează cetățenii Republicii Moldova despre riscul crescut de toxiinfecții alimentare în contextul gătitului în aer liber, pe timp de caniculă.
Specialiștii recomandă păstrarea alimentelor perisabile la temperaturi de până la 4 °C, utilizarea lăzilor frigorifice și evitarea contaminării încrucișate. De asemenea, igiena corespunzătoare a mâinilor, tacâmurilor și suprafețelor este esențială.
Pentru prepararea grătarului, carnea trebuie procurată din locuri autorizate și păstrată în condiții adecvate. Marinada nu trebuie refolosită, iar ustensilele utilizate pentru carnea crudă trebuie separate de cele pentru alimentele gătite.
Alimentele servite nu trebuie lăsate în „zona de pericol” – temperaturi între 4 °C și 60 °C – mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperatura exterioară depășește 30 °C, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.
ANSA îndeamnă consumatorii să respecte cerințele de igienă și siguranță alimentară pentru a evita problemele de sănătate.