Recoltarea sfeclei de zahăr în Moldova a început mai devreme din cauza temperaturilor ridicate, după un an agricol dificil marcat de înghețuri puternice în primăvară.
Fermierul Igor Tcaci, care cultivă sfeclă pe 146 de hectare, a declarat că înghețurile l-au obligat să reînsămânțeze o parte din terenuri pentru a recupera pierderile.
”Din cauza condițiilor climaterice, sfecla scade din greutate și dacă, acum cîtva timp vedeam o roadă cu mult mai înaltă, acum ne orientăm aproximativ la 35 de tone, masă fizică, în cîmp”, a spus Igor Tcaci.
Reprezentanții fabricilor de zahăr afirmă că materia primă rămâne de calitate, cu un nivel de zaharoză ce depășește 17 %.
”Avem patru – cinci gospodării unde se recoltează, avem și 40 și 32 de tone. În medie, avem 35 tone la ziua de azi. E prematur să vorbim de o prognoză, pentru că sfecla este o cultură, care pe măsura precipitațiilor, foarte repede se restabilește”, a menționat Nicolae Ciubuc, reprezentant al unei companii producătoare de zahăr.
În aprilie, Moldova s-a confruntat cu două valuri de înghețuri târzii, considerate cele mai severe din ultimele trei decenii, care au afectat aproape 7 000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr. Autoritățile au anunțat că fermierii care au înregistrat pagube vor primi compensații.