În data de joi, un raport realizat de HFFA Research GmbH la solicitarea Asociației Industriei Agricole Germane (IVA) avertizează că Germania ar putea fi nevoită să importe grâu în viitor, din cauza scăderii capacității de producție interne.
Studiul arată că fermierii germani sunt afectați de prețurile scăzute, fenomenele climatice extreme și restricțiile tot mai dure privind substanțele de protecție a plantelor. Pierderea unor ingrediente active esențiale ar putea reduce randamentele la grâu, cartofi și ceapă cu 10–20%, ceea ce ar coborî nivelul de autosuficiență al grâului sub 100%.
În prezent, Germania își acoperă în medie 83% din necesarul alimentar din producția internă, unul din șase produse provenind din import. Deficitul este critic mai ales la fructe, legume și semințe oleaginoase, unde producția locală acoperă doar 20–37% din consum.
„Vom avea și mâine destulă hrană, pentru că Germania este suficient de bogată pentru a importa. Dar există motive serioase pentru a consolida producția internă cu inovații și soluții eficiente de protecție a culturilor”, a declarat Frank Gemmer, directorul general al IVA.
Raportul recomandă investiții în inovații agricole, o reglementare mai echilibrată și măsuri pentru creșterea competitivității fermierilor, pentru a preveni transformarea Germaniei într-un importator net de grâu în următorii ani.