Înghețurile de primăvară au afectat puternic culturile de pomușoare din Republica Moldova, pierderile fiind estimate la 30 – 40 la sută, potrivit datelor preliminare. Datele finale vor fi cunoscute la sfârșitul sezonului de recoltare.
Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a declarat că „în luna aprilie au fost două tururi de înghețuri, la început și la sfârșitul acesteia, care au afectat mai mult plantațiile de căpșun, deoarece deja era dat în floare ciorchinele, dar și celelalte culturi multianuale precum murul, zmeura, afinul, la fel erau într-o anumită fenofază de dezvoltare și evident că au fost afectate”.
În consecință, scăderea producției a dus la creșterea prețurilor, ceea ce a permis fermierilor să compenseze parțial pierderile. „Pe piața internă atunci când cantitatea se micșorează crește prețul. Astfel fermierul cumva primește o compensație la o cantitate mai mică dintr-un preț mai mare”, a explicat Ganenco.
Iurie Toma, producător din raionul Ungheni, care cultivă aronie, cătină și afine de peste cinci ani, spune că, în pofida calamităților, recolta a rămas de calitate. „Indiferent că am avut înghețuri, dar și calamități în primăvară, dar pomușoarele au rezistat. Deci chiar dacă am avut o cantitate mai puțină, dar bobițele, pomușoarele au fost mai sănătoase, mai gustoase și totodată au fost apreciate”, a afirmat agricultorul.
În Republica Moldova sunt aproximativ 600 de producători de pomușoare. Anual, în țară se produc între 22 și 27 de mii de tone de fructe moi, 65 – 70% fiind consumate pe piața internă. Cele mai cultivate bacifere sunt căpșunele, urmate de zmeură și mure, iar pe ultimele poziții se află afinele și culturile de nișă, precum aronia, tayberry și cătina albă.