Gospodarii din nordul țării au început recoltarea strugurilor și prepararea vinului de casă, tradiție veche transmisă din generație în generație. Dar procesul de fermentație ascunde și riscuri majore: eliberează dioxid de carbon – un gaz incolor și inodor, extrem de periculos în spații închise fără ventilație.
În satul Șeptelici, Soroca, fiecare familie are propria rețetă moștenită. „Culegem poama, spălăm butoaiele, pregătim drobilca și începem a face vinul”, povestește Raisa Grincu. Soțul ei, Mircea, adaugă: „În tot anul facem două, trei sute de kilograme de vin. Afară îl zdrobim și pe urmă îl dăm în beci. Ca să fie vinul bun trebuie să spălăm bine butoaiele și cada”.
Pentru a preveni tragediile, salvatorii de la Direcția Situații Excepționale Soroca merg prin sate și piețe pentru a informa populația. „Îndemnăm cetățenii să desfășoare fermentarea în aer liber sau în încăperi bine ventilate. Dioxidul de carbon este toxic, fără miros și mai greu decât aerul. Dacă intrați în beci, anunțați familia și protejați-vă cu mască specială”, a subliniat Eugen Doga, șef adjunct al DSE Soroca.
Datele IGSU arată că în 2024 două persoane din satul Sadova, Călărași, și-au pierdut viața după ce s-au intoxicat cu gazele toxice emanate în timpul fermentării vinului. Salvatorii recomandă vigilență maximă pe tot parcursul toamnei, când activitatea de producere a vinului de casă este la apogeu.