PPE principalul perdant al alegerilor europarlamentare! A pierdut peste 100 de mandate în ultimele 4 scrutine

maia sandu si nastase, andrei nastase paralmentul european, nastase parlamentul european, partidul popular european, europarlamentari moldova, rezultate parlamentul european, alegeri europarlamentare 2019

Ieri, 26 mai, au avut loc alegeri pentru Parlamentul European. După primele rezultate, Partidul Popular European continuă să fie cel mai numeros ca număr de deputați, însă a înregistrat o scădere dramatică față de ultimele alegeri.

Partidul Popular European, alături de Partidul Socialiștilor Europeni sunt în continuă scădere, începând din anul 2009. Astfel, dacă PPE în cadrul alegerilor din 10 iunie 2004 a acumulat rezultate pentru 282 de mandate, în anul 2009 – 265 de mandate, în anul 2014 au acumulat rezultate necesare pentru  214 mandate, iar conform primelor rezultate a alegerilor din acest an, aceștia vor avea 179 de mandate.

Conform acestor cifre, putem constata că principalii parteneri din Europa a blocului ACUM, în urma ultimelor 4 scrutine electorale au înregistrat pierderi de 103 mandate, cifră care dă de înțeles clar că puterea partidului condus în momentul de față de Manfred Weber este în declin, iar cetățenii din Uniunea Europeană ar dori o altă conducere decât cea din PPE.

O cădere semnificativă înregistrează și Alianța Progresivă a Socialiștilor și Democraților din Europa, doar că, căderea acestora nefiind constantă, astfel, dacă la alegerile din 2004 și din 2009 au fost înregistrate pierderi la nivelul numărului de deputați, în 2014, când PPE a înregistrat o pierdere istorică de 44 de deputați, Social Democrații au înregistrat o creștere de 8 deputați. La alegerile de duminică, însă, ambele partide au înregistrat pierderi.

Marii câștigători a alegerilor din 2019 sunt cei din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa. Dacă la ultimele alegeri au avut 67 de mandate, acum, grupul condus de Guy Verhofstadt a înregistrat o ascensiune de 39 de mandate și va avea 107 reprezentanți în Parlamentul European.

Totdată, verzii europeni au reușit să obțină cu 18 mandate în plus față de alegerile prezedente, iar Partidul “Europa Națiunilor și Libertății”, condus de francezul Nicolas Bay, având o ideologie de extremă dreaptă anti imigrație, naționalism și euroscepticism a reușit să obțină 58 de mandate, cu 22 mai multe față de alegerile precedente.

Partidul “Europa Libertății și Democrației Directe”, condus de politicianul pro Brexit din Marea Britanie Nigel Farage, a înregistrat o creștere de 15 mandate, obținând 56 de locuri în Parlamentul European.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share