Zilele tăcerii, inclusiv pe internet

Alegeri locale 2019

Potrivit Codului electoral, cetăţenii Republicii Moldova, partidele şi alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, candidaţii şi persoanele de încredere ale candidaţilor au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întîlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare. Exerciţiul acestui drept poate fi supus unor formalităţi, condiţii, restricţii sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, ocrotirea sănătăţii sau protecţia moralei, protecţia reputaţiei, apărarea drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

Totuși, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe Internet şi pe afişele expuse anterior.

Această interdicție a fost exclusă după ce în 2018 un concurent electoral a fost sancționat pentru agitația pe internet în ziua votării, dar a fost repusă de actuala guvernare prin Legea nr.113 din 15.08.2019, în vigoare 17.08.2019.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share