Alte știri

A apărut cel mai mare aisberg plutitor din lume, după ce s-a desprins de calota glaciară. Imagine din satelit

Pinterest LinkedIn Tumblr

O bucată gigantică de gheață, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins de calota glaciară a Antarcticii în Marea Weddell, devenind cel mai mare aisberg din lume, a anunțat Agenția Spațială Europeană, citată de Reuters.

Noul aisberg, denumit A-76 de către oamenii de știință, a fost reperat în imaginile transmise recent de satelitul european Copernicus, potrivit unui comunicat al agenției spațiale, care a postat pe site-ul său și o fotografie a ghețarului.

Suprafața sa are 4.320 de kilometri pătrați, lungimea ajunge la 175 de kilometri, iar lățimea – la 25 de kilometri. Prin comparație, insula spaniolă Mallorca din Marea Mediterană are o suprafață de 3.640 de kilometri pătrați. Statul american Rhode Island este și mai mic, cu o arie de 2.678 km pătrați.

Aisebergul A-76 s-a rupt din calota glaciară Ronne după ce zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte zone din vestul Antarcticii.

Cercetătorii nu atribuie acest eveniment schimbărilor climatice și spun că este o parte din ciclul natural al gheţarilor din regiune. Ei se așteaptă acum a A-76 să se spargă în 3 bucăți.

loading...

Comments are closed.