Alte știri

A apărut o nouă tulpină COVID: C.1.2 a fost depistată în Africa de Sud și prezintă mutații similare cu cele observate la Delta

Pinterest LinkedIn Tumblr

O nouă tulpină Covid atrage atenția oamenilor de știință. Varianta C.1.2 a fost depistată în Africa de Sud și primele concluzii arată că prezintă mutații similare cu cele observate în variantele de interes, cum ar fi Delta.

Semnalul de alarmă a fost transmis, luni, de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, care a emis o alertă cu privire la evoluția  C.1.2, despre care a spus că a fost depistată în toate provinciile din țară, dar cu o rată relativ scăzută de contagiozitate.

C.1.2 a fost depistată pentru prima dată în luna mai, potrivit alertei care subliniază că Delta este încă varianta dominantă care se răspândește în Africa de Sud și în lume, scrie The Guardian, citat de Digi24.

Varianta C.1.2 a atras atenția oamenilor de știință deoarece, în ciuda ratei scăzute de contagiozitate, prezintă mutații în genomul viral similare cu cele observate în variantele de interes și variante de îngrijorare, cum ar fi varianta Delta, dar și unele mutații suplimentare.

Organizația Mondială a Sănătății nu a enumerat-o încă printre variantele de interes sau de preocupare, dar Institutul Național pentru Boli Transmisibile continuă să monitorizeze frecvența răspândirii acesteia. Încă se fac teste privind rezistența la vaccin și rapiditatea răspândirii. Până în prezent, virusul nu a îndeplinit criteriile OMS pentru a se califica drept „variantă de îngrijorare” sau „variantă de interes”.

Variantele de îngrijorare, cum ar fi Delta, sunt cele care prezintă o transmisibilitate crescută, virulență sau schimbare a caracteristicilor bolii clinice și reducerea eficienței măsurilor sociale și de sănătate publică.

Variantele de interes sunt cele detectate în mai multe țări, dar care nu au dovedit un grad ridicat de transmisibilitate.

Megan Steain, virusolog și lector în imunologie și boli infecțioase, a explicat că alerta a fost emisă din cauza mutațiilor speciale pe care le conține C.1.2. Mutațiile cheie sunt cele care supraviețuiesc schimbărilor și fac mai puternice variantele anterioare, așa cum a fost în cazul Delta.

„Conține destul de multe mutații cheie pe care le vedem în alte variante care au devenit variante de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem că apar acele mutații, urmărim varianta pentru a vedea cum evoluează. Aceste mutații pot afecta răspunsul imunitar sau se pot transmite mai repede”, a spus ea.

Un răspuns clar va fi oferit de testele de laborator, dar mai durează până când acestea vor fi finalizate.

Oamenii de știință spun că există șanse ca această variantă să dispară, deoarece noi variante ale virusului apar tot timpul, iar multe dintre ele dispar înainte să devină o problemă reală.

Megan Steain a explicat însă că au mai fost variante calificate ca „îngrijorătoare”, dar acestea au fost depășite de altele care au fost mai transmisibile și au ajuns în final să dispară.

Virusologul a subliniat că, până în prezent, vaccinul și-a dovedit rezistența în ceea ce privește prevenirea infecțiilor severe, a spitalizărilor și a deceselor, indiferent de variantele de Covid apărute.

Ea a spus că nu este nevoie să intrăm în panică, dar a adăugat că este important ca toate variantele să fie urmărite pentru a se vedea cum evoluează.

Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a comunicat că adună date pentru a stabili cum a apărut această mutație și cum va evolua.

„Vaccinurile vor oferi în continuare niveluri ridicate de protecție împotriva spitalizării și decesului”, au transmis cercetătorii de la institut.

loading...

Comments are closed.