Economic

A fost lansat Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri, 28 octombrie, Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare a fost lansat în cadrul unui eveniment online, la care a participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, reprezentanți ai ODIMM, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Băncii Mondiale, Delegației UE în Republica Moldova, mediului de afaceri, autorităților publice centrale și locale, mediului academic.

În cadrul programului, ÎMM-urile vor beneficia de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de “Business Voucher” de până la 50.000 lei și “Granturi” până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.

La evenimentul de lansare, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a afirmat că criza pandemică de COVID-19 a creat premise serioase pentru a regândi instrumentele prin care să fie stimulată creșterea economică și să fie susținut sectorul ÎMM-urilor.

„În această perioadă dificilă am încercat să venim cu soluții optime la necesitățile agenților economici. Astfel, MEI a promovat un șir de reglementări normative pentru a diminua impactul pandemiei asupra afacerilor, au fost subvenționați agenții economici care au intrat în șomaj tehnic sau au stopat activitatea. De asemenea, portofoliul ODIMM a fost suplinit cu noi instrumente de suport precum Programul  Național de Ecologizare a IMM-urilor și Programul de digitizare a ÎMM-urilor. Mai mult, prin modificarea Legii bugetului, Fondul de garantare a creditelor a fost suplimentat cu 50 de milioane de lei pentru a acoperi nevoile urgente de creditare ale antreprenorilor”, a afirmat Sergiu Railean.

Totodată, ministrul a punctat că MEI împreună cu ODIMM a dezvoltat și a aprobat un nou produs de garanție destinat exclusiv ÎMM-urilor afectate de criza pandemiei, care acoperă 80% din împrumuturile bancare solicitate de agenții economici.

„Avem așteptări mari în ceea ce privește rezultatele implementării Programului lansat astăzi. Se estimează o creștere a volumului de investiții în economia națională cu circa 180 mil. lei, iar cel puțin 80% din ÎMM-uri, își vor promova produsele și serviciile prin intermediul platformelor electronice naționale și internaționale. Multe companii își vor crește potențialul inovator, eficiența și calitatea produselor și serviciilor, vor identificarea noi piețe externe sau potențiali parteneri de afaceri. Într-o lume globalizată, ÎMM-urile trebuie să aibă capacitatea de a rezista la creșterea concurenței din partea economiilor dezvoltate și emergente și de a se conecta la oportunitățile de piață pe care le oferă aceste țări. Activitățile internaționale consolidează creșterea economică și ocuparea forței de muncă, sporesc competitivitatea și sprijină durabilitatea pe termen lung a întreprinderilor”, a precizat ministrul Railean.

Programul de stat de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare va contribui la creșterea competențelor antreprenoriale privind dezvoltarea afacerilor, la diversificarea produselor/serviciilor pe piețe de desfacere locale și/sau internaționale a cel puțin 1000 de companii autohtone către anul 2021.

„Programul de Creștere și Internaționalizare a ÎMM este un punct de pornire a companiilor autohtone spre integrarea în lanțurile valorice internaționale: colaborarea cu noi parteneri internaționali, accesarea de noi piețe, diversificarea produselor/serviciilor spre export, eliminarea barierelor tehnice apărute în calea comerțului, precum și orientarea spre clustere. Multe companii își vor crește potențialul inovator, eficiența și calitatea produselor și serviciilor, vor putea identifica noi piețe externe sau potențiali parteneri de dezvoltare a afacerilor”, a spus Iulia Costin, director general al ODIMM.

În cadrul evenimentului, Tarik Sahovic, consultant senior principal din cadrul Băncii Mondiale în Republica Moldova a subliniat că  instituția internațională va continua să susțină eforturile autorităților moldovenești în domeniul competitivității businessului: „Banca Mondială va continua să susțină Guvernul de la Chișinău în domeniul consolidării competitivității IMM pentru a ajunge pe piețe externe, având în vedere atât necesitatea sprijinului în condițiile nefavorabile cauzate de pandemia de COVID-19 asupra business-lui, dar și rezultatele înregistrate în cadrul proiectelor similare finanțate de Banca Mondială. Drept exemplu, proiectul CEP a demonstrat necesitatea investițiilor în companiile cu potențial de export, astfel,  un dolar investit în calitate de cofinanțare pentru companiile exportatoare a generat cca. 9 dolari în vânzări la export, este un rezultat remarcabil, care urmează a fi replicat și prin alte proiecte de suport”.

Citește și: BREAKING NEWS // Guvernul anunță o nouă decizie privind ajutoarele pentru agricultori

loading...

Comments are closed.