Actual

A fost publicat modelul fișei epidemiologice, ce trebuie completată la intrarea în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe pagina oficială a Poliției de Frontieră a fost publicat și este posibil de descărcat modelul fișei epidemiologice pentru călători, care trebuie completată la intrarea în Republica Moldova.

Completarea acesteia cu date eronate poartă răspundere contravențională și penală.

Răspundere contravențională pentru încălcarea prevederilor art.761 alin.(2) din Codul Contravențional survine în următoarele situații:
(Prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice)
– Indicarea datelor eronate în fișele epidemiologice;
– Necompletarea tuturor compartimentelor fișei epidemiologice;
– Refuzul completării fișei epidemiologice.
Pentru comiterea acestor fapte persoana fizică riscă sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 22 500 lei la 25 000 lei.

Răspunderea penală pentru încălcarea art.215 alin.(1) din Cod Penal survine în următoarele situații:

Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli.
În cazul respectiv survine răspunderea sub formă de amendă în mărime de la 720 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani aplicate persoanei fizice, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.

Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei.
În situația când în rezultatul nerespectării măsurilor s-a soldat cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei din imprudență survine răspunderea conform art.215 alin.(2) Cod Penal, care prevede răspunderea sub formă de închisoare de până la 7 ani aplicată persoanei fizice, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

Citește și: Poliția face claritate cu privire la mesajele dezinformatoare primite de cetățeni pe aplicațiile de mesagerie

 

loading...

Comments are closed.