A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare! Care este numărul acestora?

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat astăzi despre începerea tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie. Buletinele tipărite urmează a fi distribuite în secțiile de votare din țară, transmite MOLDPRES.

Potrivit președintelui CEC, Alina Russu, buletinele pentru scrutin și pentru referendumul republican consultativ vor fi imprimate la trei tipografii de stat. „Acum ne aflăm la „Combinatul Poligrafic”, unde vor fi tipărite buletine pentru circumscripțiile 19 – 38 din țară. Prețul unui buletin de vot este de 13 bani. Tirajul total pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ va fi de peste 11 mln de buletine”, a spus Alina Russu.

Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie mată, iar acestea se vor deosebi prin culoare. Buletinele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor fi de culoare violet, iar în circumscripția națională – culoare gri afumat. În cazul referendumului republican consultativ, buletinul care va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” – va avea culoarea galben pal, iar cel pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” –  va avea culoarea bej.

Totodată, conducerea CEC a subliniat că buletinele pentru secțiile de votare din străinătate au fost deja tipărite. „Autoritățile electorale sunt gata să le transmită în secțiile de votare de peste hotare. În secțiile de votare din țară, buletinele vor fi repartizate începând cu 20 februarie”, a afirmat Alina Russu.

Alegerile parlamentare vor fi desfăşurate, în premieră, după un sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripţii uninominale. În aceeași zi, va fi desfășurat și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi și revocarea acestora din funcție.

Total
0
Shares
Total
0
Share