Actual

Acordul de împrumut între Moldova și BERD pentru reabilitarea SA ”CET-Nord” din municipiul Bălți a fost ratificat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru reabilitarea Centralei Electrice cu Termoficare Nord (SA ”CET-Nord”) din municipiul Bălți.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Deputații au votat, în două lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în vederea realizării proiectului ”Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (SA ”CET-Nord”) – Faza II”.

Valoarea împrumutului constituie 15 milioane de euro, dintre care 9,5 milioane de euro – pentru realizarea componentei investiționale, iar 5,5 milioane de euro – pentru refinanțarea datoriei istorice. Perioada de acțiune a acordului constituie 15 ani și include perioada de grație de trei ani.

Componentele prioritare ale proiectului sunt: furnizarea și instalarea punctelor termice individuale; implementarea sistemului de distribuție pe orizontală a agentului termic și apei calde din interiorul blocurilor locative; construcția unui rezervor de acumulare a energiei termice; modernizarea instalațiilor de tratare a apei ș.a. Proiectul va fi realizat timp de trei ani.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a subliniat faptul că implementarea proiectului se va solda cu importante beneficii economice, sociale și de mediu.

Deputatul Boris Marcoci a salutat adoptarea legii, menționând că realizarea proiectului de modernizare a Centralei Electrice cu Termoficare Nord va avea o importanță deosebită pentru locuitorii municipiului Bălți. ”Acest proiect este foarte așteptat de locuitorii din Bălți pentru ca ei să nu mai stea în frig și fără apă caldă”, a declarat deputatul.

Deputatul Vladimir Voronin la fel a apreciat însemnătatea acestei inițiative pentru populația municipiului Bălți și, totodată, a propus extinderea unor asemenea proiecte importante pentru sănătatea oamenilor în alte localități din țară.

loading...

Comments are closed.