Activişti evrei au ocupat Statuia Libertăţii pentru a cere încetarea focului

Câteva sute de activişti evrei americani progresişti au ocupat luni, în mod paşnic, Statuia Libertăţii din New York pentru a cere Israelului încetarea focului şi a “bombardamentului genocidar asupra civililor palestinieni din Gaza”, scrie Agerpres.ro

Îmbrăcaţi în tricouri negre pe care se putea citi sloganul “Evreii cer încetarea focului acum” sau “Nu în numele nostru”, câteva sute de tineri au desfăşurat pancarte cu mesaje precum “Toată lumea se uită” şi “Palestinienii ar trebui să fie liberi” la baza monumentului emblematic al New York-ului.

“Cuvintele celebre ale strămoaşei noastre evreice (poeta americană din secolul al XIX-lea) Emma Lazarus gravate pe acest monument ne obligă să acţionăm pentru a sprijini palestinienii din Gaza care aspiră să trăiască liberi”, a declarat, într-un comunicat, Jay Saper din partea organizaţiei Jewish Voice for Peace. (JVP, Voci Evreieşti pentru Pace), scrie Agerpres.

Un comunicat al Institutului pentru Înţelegerea Orientului Mijlociu (IMEU, Institute for Middle East Understanding) cere “încetarea bombardamentelor genocidare ale Israelului asupra civililor palestinieni din Gaza”.

“Atât timp cât oamenii din Gaza strigă, noi trebuie să strigăm mai tare, indiferent de încercările de a ne reduce la tăcere”, a exclamat fotograful american Nancy Goldin, în prezenţa aleşilor locali din New York.
Metropola americană, un oraş mitic mondial pentru imigraţie şi multiculturalism, este zguduită de o lună de manifestaţii pro-palestiniene şi în favoarea Israelului. Cu o populaţie de aproximativ două milioane de evrei şi sute de mii de musulmani, New York-ul a scăpat până acum de violenţe, dar tensiunile sunt palpabile, în special în campusurile universitare precum Columbia.

În plus, o parte a tineretului evreu american foarte progresist – evreii care votează în majoritate covârşitoare pentru Partidul Democrat – se ridică împotriva Israelului, pe care îl acuză că a comis un “genocid” al palestinienilor din Gaza. Ei denunţă, de asemenea, sprijinul militar şi diplomatic al preşedintelui Joe Biden pentru statul evreu.

Organizaţii precum JVP au adunat sâmbătă zeci de mii de demonstranţiîn capitala federală Washington pentru a cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza şi pentru a critica politica americană de sprijin pentru Israel.

Imensa gară Grand Central din Manhattan a fost, de asemenea, ocupată de un uriaş sit-in de mii de manifestanţi la sfârşitul lunii octombrie, cu aceleaşi cerinţe, iar în giganticul cartier multicultural şi la modă Brooklyn au demonstrat mii de activişti pro-palestinieni, inclusiv organizaţiile evreieşti americane, în urmă cu zece zile.

Total
0
Shares
Total
0
Share