Politic

Activiști și politicieni la Judecătoria Chișinău: Libertate lui Stoianoglo!

Pinterest LinkedIn Tumblr

O manifestație are loc la Chișinău în susținerea procurorului general, suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, reținut marți într-o anchetă penală cu patru capete de acuzare. Acțiunea are loc în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, unde este examinat demersul procurorului de cauză privind aplicarea arestului pentru 30 de zile. Manifestanții scandează: „Libertate lui Stoianoglo!”, „Nu dictaturii!”, transmite IPN.

Activistul Pavel Grigorciuc este de părere că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă în funcție. Acesta și-a manifestat îngrijorarea că acțiunile împotriva procurorilor au loc netransparent și îi este frică că oricând și cu oricine se poate întâmpla același lucru.

Liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că Alexandr Stoinoglo a fost reținut pentru că a ajuns cel mai aproape de furtul miliardului. El mai spune că, pentru arestarea lui Stoianoglu, „s-au băgat milioane de cei care stau în spatele Maiei Sandu”.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, consideră că manifestanții nu trebuie să stea liniștiți dacă instanța va lua astăzi decizia să aplice arestul.

Alt deputat BCS Grigore Novac, a declarat că ceea ce se întâmplă „este un dezmăț împotriva procuraturii, este îngenuncherea justiției”.

La protest și-a făcut apariția și fostul deputat român, condamnat în România pentru acte de corupție, Cristian Rizea. Acesta a scandat că „Alexandr Stoianoglo este capul mafiei din justiție” și va demonstra în curând acest lucru pe canalele sale de socializare. Acesta a fost alungat de manifestanți, care au scandat: „Jos mafia!”.

Cinci deputați din BCS au depus la Judecătoria Chișinău o scrisoare de garanție cu suma prevăzută de lege, transferată pe contul instanței, drept garanție personală pentru eliberarea lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 de unităţi convenţionale, echivalentul a 2500 lei – 15 000 lei.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 noiembrie, de mascații SIS, după trei ore de percheziții în biroul său. Acesta este vizat într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

loading...

Comments are closed.