Politic

Acum un an: 5 diplomați ruși, declarați persona non grata de autoritățile din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata în Moldova. Decizia a fost luată aseară de către Ministerul de Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldoveneşti, Ana Samson, a confirmat faptul că diplomaţilor ruşi li s-a oferit 72 de ore pentru a părăsi benevol teritoriul Republicii Moldova

Autorităţile moldoveneşti nu au explicat cine sunt cei 5 oficiali ruşi declaraţi persoana non-grata şi motivee unei astfel de decizii.

Potrivit Interfax, printre cei cinci ar fi şi Alexandr Grudin, asistentul ataşatului militar al Rusiei la Chișinău.

Anterior, Grudin a fost acuzat de spionaj, iar persoana care îi oferea informații cu caracter social, politic şi economic este nimeni altul decât fostul deputat Iurie Bolboceanu, care se află, în prezent, în arest.

Ambasadorul Rusiei în ţara noastră, Farit Muhametşîn, a declarat pentru RIA Novosti că a primit o notă informativă pe care urmează să o studieze, după care va reveni cu declaraţii.

Între timp, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigorie Karasin, a declarat că Moscova va răspunde adecvat la deciziile luate de autorităţile de la Chişinău şi că Rusia interpretează aceste acţiuni drept o provocare a unor forţe din ţara noastră împotriva preşedintelui Igor Dodon, care, de altfel, a condamnat, pe facebook, decizia Ministerului de Externe de la Chişinău.

Declararea non-grata a celor cinci diplomaţi ruşi vine pe fundalul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Moscova. La începutul lunii martie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău, pentru a-i prezenta o notă de protest, în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.

Tensiunile au apărut după ce s-a constatat că aceștia au fost opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor.

loading...

Comments are closed.