Politic

Adio limba moldovenească! Guvernul a spus DA modificării art. 13 din Constituție!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a dat astăzi aviz pozitiv pentru proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție, în ceea ce privește înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”.

Deschide.md scrie că în avizul la proiect, prezentat de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, se propun unele modificări de ordin redacțional – conform regulilor tehnicii legislative.

Amintim că patru comisii parlamentare au avizat proiectul de lege cu privire la modificarea denumirii limbii de stat. Avizele pozitive au fost date de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică; Comisia economie, buget şi finanţe; Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

Totodată, la sfârșitul lunii noiembrie Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a dat primul aviz negativ modificării articolului 13 în Constituție, în ceea ce privește introducerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă. Proiectul a fost susținut doar de liberalul Ion Apostol, în timp ce socialiștii Vladimir Țurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, dar și comuniștii Maria Postoico și Inna Șupac au votat împotrivă.

Un alt aviz negativ a fost oferit de Comisia pentru mediu și dezvoltare regională. Inițiativa legislativă a beneficiat de patru voturi „împotrivă” şi de trei „pentru” din totalul deputaţilor prezenți la ședință.

Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat și susținută de fracțiunea PL, Grupul Popular European și de mai mulți deputați din fracțiunea PDM. Curtea Constituțională a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

loading...

Comments are closed.