Alte știri

Afaceristul V.I.P. din „dosarul licitațiilor trucate”, Tudor Ceaicovschi, o pregătește pe Silvia Morgoci pentru funcția de secretarul general de stat al Ministerului Sănătății

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează o serie de schimbări de cadre, printre care și inlocuirea lui Boris Gîlca, demis recent din funcția de secretrar general de stat al ministerului. În locul acestuia ar urma să vină Silvia Morgoci. Despre aceste schimbări de cadre însă nu se ocupă ministrul, dar afaceristul V.I.P. din „dosarul licitațiilor trucate”, Tudor Ceaicovschi.

Sursele noastre din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-au informat că în domeniul medicinei există interese bine cimentate cu care ar fi practic imposibil de luptat, iar schemele de corupție rămân veșnic în picioare. Unul dintre principalii actori care trage sforile în domeniu este Tudor Ceaicovschi. Sursele care au cerut să le fie păstrat anonimatul, ne-au explicat că Silvia Morgoci urmează acum exact același traseu pe care l-a urmat cu ceva timp în urmă, actualul secretar de stat, Boris Gîlca. Ceaicovschi are nevoie să controleze această funcție, deoarece asta îi permite să-și dezvolte afacerile din medicină și să câștige tot felul de licitații cu statul. Rise.md informează că omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, ce a fost anterior reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în „dosarul licitațiilor trucate”, a câștigat, prin intermediul companiilor sale, peste 700 de contracte de achiziții, livrând echipamente medicale și consumabile instituțiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei. Ceaicovschi a fost bănuit atunci că ar fi aranjat un șir de licitații publice pentru achiziționarea echipamentelor și consumabilelor medicale. Potrivit CNA, persoanele vizate în dosar au inclus intenționat în caietele de sarcini parametrii tehnici care corespundeau echipamentelor comercializate pe teritoriul ţării în exclusivitate de companiile GMG-MDL SRL și Intermed SRL, gestionate de Ceaicovschi.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Înainte ca să ajungă secretar de stat, Boris Gîlca ocupa funcția de director medical al unei firme ce aparține lui Ceaicovschi, ”Invitro Diagnostics”. În prezent, această funcție de director medical al ”Invitro Diagnostics” este ocupată de Silvia Morgoci. Mai mult decât atât, între Gîlca și Ceaicovschi există și o relație de rudenie, fiul acestuia, Victor Gîlca, fiind cununat de către omul de afaceri implicat în „dosarul licitațiilor trucate”, pe timpul când ministerul era condus de exponenul PLDM, Andrei Usatîi, colegul de partid și de guvern al Maiei Sandu.

În anul 2016, Boris Gîlca, fiind pe atunci consilierul Vicepremierul de atunci, Gheorghe Brega, a expediat o indicație scrisă la ministerul Sănătății, prin care cerea expres achitarea de către Ministerul Sănătații a datoriei de 9 milioane de lei, rezultată în urma licitațiilor trucate, în condițiile în care ministerul era în realitate partea vătămată în acel dosar al licitațiilor trucate.

Un detaliu interesant în biografia lui Gilca este și faptul că a fost plecat cu “surle și trâmbițe” din poziția de country manager la UNFPA Moldova. Sursele noastre afirmă că acolo a fost prins aranjând achiziții frauduloase de la GBG, iar la plecare a murdărit și șantajat mulți colaboratori ONU in Moldova. Exact cum a făcut la plecarea din funcția actuală. După Gîlca, UNFPA a revizuit politica de cadre și a decis că acest post să fie ocupat doar de cetățeni străini.

Silvia Morgoci înainte de a deveni oficial angajata lui Ceaicovschi, a gestionat și proiectul Repemol, finanțat de Guvernul Confederației Elvețiene. În poziția sa de atunci, ea aranjat mai multe achizitii de utilaje de la firmele lui Ceaicovschi. La Repemol, Morgoci a lucrat împreună cu Alexandru Șarco, fondatorul de paravan al firmei Pharmony SRL, care este în realitate o filială a DitaEstFarm. În așa mod, doi agenți economici mari, cu interese enorme în domeniul sănătății: DitaEstFarm in domeniul farmaceutic și GBG in domeniul utilajelor medicale, propulsează alt om, “de-al casei” în funcția de secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Întreaga investigație despre tranzacțiile cu statul și licitațiile trucate ale firmelor lui Tudor Ceaicovschi poate fi citită pe Rise.md.

loading...

Comments are closed.