Agenda de mediu și tranziția la energia verde a Republicii Moldova au fost discutate la Bruxelles

Agenda de reforme în sectorul mediului, măsurile de stimulare a economiei cu ajutorul tehnologiei verzi, dar și provocările legate de schimbările climatice au fost discutate la întrevederile prim-ministrului Dorin Recean, cu Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, și Wopke Hoekstra, comisarul european pentru acţiune climatică.

La întrevederea cu oficialii europeni, premierul a menționat că reforma sectorului de mediu și acțiuni climatice este una din prioritățile Programului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, fiind stabilit obiectivul național de reducere necondiționată a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70%, până în anul 2030.

„Republica Moldova este hotărâtă să-și onoreze angajamentele de mediu și acțiuni climatice și vine cu măsuri de modernizare și digitalizare economică. Resursele naturale trebuie să fie utilizate eficient, să fie asigurate activități durabile în industrie și transport și să fie redusă poluarea”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului a menționat că guvernul asigură reformarea cadrului de reglementare în domeniul mediului, în conformitate cu principiile Pactului Verde al UE. Documentul strategic prevede creșterea economică a Europei cu ajutorul tehnologiei verzi și are ca scop atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

„Suntem conștienți de dificultățile de implementare a agendei de mediu în circumstanțele de criză cu care se confruntă întreaga lume. Pe de altă parte, creșterea prețurilor la gazele naturale și la produsele petroliere oferă o oportunitate unică de a accelera decarbonizarea durabilă a economiei”, a conchis premierul Dorin Recean.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share