Agenția de Investiții își fortifică capacitățile instituționale

Agenția de Investiții își fortifică capacitățile de atragere a investițiilor și de promovare a exporturilor și a imaginii de țară. Conform Hotărârii de Guvern, aprobată în ședința din 28 iunie 2023, Agenția de Investiții devine instituție publică, ceea ce îi va permite să-și dezvolte capacitățile instituționale și să devină mai competitivă, prin utilizarea diferitor instrumente de atragere și protejare a investițiilor și de promovare a exporturilor.

Astfel, instituția va fi mandatată să dezvolte investițiile existente, dar și să acorde suport post-investițional. În acest sens, va fi creată o secție specială, care se va ocupa de oferirea sprijinului și consultanței la toate etapele procesului investițional.

Modificările aprobate îi mai atribuie Agenției rolul de atragere şi implementare a proiectelor şi programelor finanţate cu suportul partenerilor de dezvoltare, orientate spre susţinerea activităţii investiţionale şi protejarea investiţiilor.

Totodată, instituția va fi împuternicită să presteze servicii de acordare a licențelor neexclusive pentru mărcile deținute, de implementare a proiectelor și de instruire în domeniul atragerii investițiilor.

Instituția publică va fi condusă de un consiliu de supraveghere, care pe lângă reprezentați ai instituțiilor relevante ale statului, va avea și membri din partea partenerilor de dezvoltare, beneficiind de expertiza și cunoștințele acestora. Activitatea Agenției va fi evaluată conform unor indicatori de performanță, stabiliți prin Hotărârea de Guvern susmenționată.

Alte aspecte, care vor contribui la buna administrare și desfășurarea profesionistă a activității instituției, sunt alegerea prin concurs a directorului, ceea ce va permite un proces transparent de selecție, dar și oferirea unor oportunități de angajare mai atractive în cadrul echipei Agenției de Investiții.

Total
0
Shares
Total
0
Share