Ala Nemerenco: „Centrul Moldexpo din Chișinău nu mai primește ambulanțe. A început valul doi și vom crește exponențial”

UPDATE // STOP FAKE! Directorul Centrului COVID-19 Chișinău dezminte declarațiile consilierei prezidențiale Ala Nemerenco

Medicii din prima linie sunt la limita epuizării, iar locuri în spitale mai că nici nu mai sunt, susține Ninel Revenco, președinte al Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor. Mai mult, mașinile de pe ambulanță ajung greu la pacienți din cauza numărului mare de solicitări, scrie Agora.md

„La această ora, la Centrul Moldexpo din Chișinău nu mai primește ambulanțe. Perioada de deplasare a unei ambulanțe medii la o solicitare este deja de câteva ore. Recent m-a sunat cineva cunoscut, alertat că ruda are o saturație cu oxigen deja mai jos de 40% și dau alarma că nu vine ambulanța. (…) Ambulanța îi duce deja la spital direct, în dependență de unde și câte locuri mai sunt. Situația este destul de critică”, a declarat Ala Nemerenco, consiliera prezidențială pe domeniul sănătății, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnaTV.

Nemerenco mai afirmă că în Republica Moldova ar fi început al doilea val de coronavirus.

„Acum nu mai contează că a fost o coborâre în jos a cazurilor. La noi a început valul doi și noi o să creștem exponențial. Rata de contagiozitate de 1,19 este un indicator foarte prost. Acest indicator ne spune că în umrătoarele săptămâni vom avea un număr mai mare”, a mai adăugat consiliera prezidențială pe domeniul sănătății.

Specialiștii susțin că pandemia de COVID-19 a afectat toate domeniile, în special, domeniul medical. În prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus crește de la o zi la alta, iar spitalele cu greu mai fac față bolnavilor în creștere. Medicii din prima linie sunt extenuați și abia de mai găsesc puteri să lupte cu noul coronavirus, care a reușit să ia viața a mii de oameni.

„Azi am avut o disciuție cu șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul Clinic Republican care practic este epuizat. Din discuții am înțeles că situația este destul de dramatică. Nu reușește patul să se elibereze din terapie intensivă că deja este ocupat. Lumea așteptă rândul. Noi trebuie să fim responsabili, ceea ce nu văd la noi în republică. (…) În primul rând vaccinarea este salvatoare. Noi trebuie să ne responsabilizăm, iar macar 50% din populație să fie vaccinată și să respecte restricțiile. Doar atunci vom avea posibilitatea să avem macar o perioadă de respiro pentru sistemul de sănătate. Medicii și psihologic sunt epuizați”, a menționat Ninel Revenco.

Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 în R. Moldova este în creștere în ultimele zile. Mai exact, doar la 4 martie au fost confirmate 1.800 de noi infectări. Alte 23 de persoane și-au pierdut viața în urma complicațiilor cu coronavirus.

Total
0
Shares
Total
0
Share