Alte știri

Alegeri în Spania. Un partid extremist face aluzii la lupta împotriva musulmanilor!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Spania, socialiștii premierului în exercițiu au câștigat alegerile legislative organizate duminică.

Le lipsesc totuși mai bine de 50 de mandate pentru a avea majoritate în parlament, așadar socialiștii vor fi nevoiți să alcătuiască o coaliție cu alte formațiuni de stânga. Unul dintre rezultatele frapante ale alegerilor este intrarea în forță în parlament a partidului de extremă-dreapta „Vox”. N-a trecut neobservată nici participarea masivă la vot, de aproape 75%.

Pedro Sanchez, prim-ministru al Spaniei: ”Cu o rată de participare la vot de aproape 75%, am demonstrat că suntem o democraţie puternică.

Pedro Sanchez a proclamat victoria socialismului şi s-a arătat dispus să formeze o coaliţie cu “toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei”, ceea ce pare a fi un avertisment adresat separatiştilor catalani.

Corespondent CNN: ”Socialiştii vor trebui să facă o alianţă, probabil cu cei din Podemos, dar vor avea nevoie şi de alte partide, mai mici. Acest scrutin anticipat a fost convocat chiar de premierul Sanchez, pentru că nu dispunea de suficient sprijin parlamentar pentru votarea bugetului.

Cu 123 de locuri în parlament, socialiştii au înroşit masiv harta politică a Spaniei, dominată până acum de albastrul conservatorilor din Partidul Popular şi reuşind să se impună în capitala Madrid şi regiuni unde socialiştii nu mai au câştigat de zeci de ani. Popularii şi-au adjudecat doar 66 de mandate.

Adevărata surpriză este succesul extremei drepte. Cu 10% din voturi, formaţiunea Vox va avea 24 de parlamentari.

Santiago Abascal, lider partidul Vox: ”S-a ajuns aici din cauză că Partidul Popular (conservator) n-a fost capabil să ţină piept stângii. Ei sunt vinovaţi că au predat media şi educaţia stangii şi dictaturii progresiştilor. Am izbutit un adevărat miracol. Şi este doar începutul. Bun venit în rezistenţă! Vom continua fără frică de nimeni şi nimic! Trăiască Spania!

Fost membru al popularilor, liderul Vox Santiago Abascal a declarat că partidul sau a început recucerirea Spaniei, aluzie la îndelungata luptă de opt secole împotriva musulmanilor, în Evul Mediu.

În urma scrutinului de duminică au fost aleşi deputaţi şi 5 separatişti catalani aflaţi în detenţie şi judecaţi în prezent la Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Sursa: Pro TV

loading...

Comments are closed.