Alegerile parlamentare programate pentru această toamnă în Ucraina nu vor avea loc

Alegerile pentru Rada Supremă programate pentru octombrie 2023 nu vor avea loc. Constituția Ucrainei interzice organizarea lor pe perioada legii marțiale. Președintele Vladimir Zelenski a subliniat că nu vor încălca legea. Alegerile prezidențiale sunt și ele în discuție, scrie Realitatea.md

Rada Supremă a Ucrainei, la sugestia președintelui Vladimir Zelenski, a prelungit legea marțială până pe 15 noiembrie. 347 de deputați au susținut propunerea, restul – 14 – s-au abținut.

Alegerile parlamentare au fost programate pentru 29 octombrie 2023. Constituția Ucrainei interzice organizarea oricăror alegeri în timpul legii marțiale.
Zelenski a spus în primăvară că autoritățile nu vor încălca legea de bază.

„După sfârșitul legii marțiale, cred că alegerile vor avea loc în 90 de zile”, a adăugat șeful statului vecin.

Legea marțială, împreună cu mobilizarea generală a autorităților ucrainene, a fost introdusă pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a lansat o așa-zisă operațiune militară (a se citi: război). Apoi perioada ei a fost prelungită constant cu 90 de zile, acum fiind extinsă pentru a opta oară.

După cum a menționat publicația ucraineană „Strana”, extinderea legii marțiale poate interfera și cu organizarea alegerilor prezidențiale. Ar trebui să aibă loc în martie 2024, dar candidații riscă să nu aibă timp să desfășoare o campanie electorală.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share