Alexandr Slusari cere demisia lui Andrei Spînu, acuzându-l de trădare națională

Fruntașul Platformei DA, Alexandr Slusari, solicită demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce în presă a apărut contractul semnat dintre Moldova și Gazprom, informează Sinteza.org

Nu în zadar noi am solicitat publicarea contractului cu Gazprom !Dacă textul este autentic, asistăm la un ACT DE TRADARE NAȚIONALĂ ! Din contractul reiesă că Moldova Gaz și-a asumat obligațiunea să ACHITE gazele, furnizate în Transnistria. Peste 2 MILIARDE M3 anual ! Nu este clar dacă asemenea obligațiuni nu au existat și pentru anii precedenți.Ce a fost semnat în prezența dvs, domnule Spânu ? Sunteți cu inimă împăcată ?Așteptăm explicații publice ale Guvernului ! Demisia ministrului infrastructurii ar fi o pedeapsă minimală!”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Contractul cu Gazprom privind livrarea gazului a fost semnat în luna octombrie, iar printr-o scurgere de informații, contractul a fost expediat unui portal de știri afiliat partidului aflat la guvernare.

Reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze autenticitatea acestuia. În documentul respectiv este prezentată formula de calculare a gazului care urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit, dar și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Telegram.

Vicepremierul Andrei Spînu spunea anterior că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și promite că va face un demers oficial în acest sens.

Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta, la Prime Time de la Prime TV.

Ceea ce nu poate fi publicat și de ce contractul este secret este doar formula, care este un secret comercial, în rest, tot ce este în acel contract, din punctul meu de vedere nu nimic secret.

Și eu cred că trebuie publicat, dar nu este decizia unilaterală a mea. Aici trebuie și cetățenii să înțeleagă ce înseamnă contract secret că nu secretul l-am văzut eu și 2 oameni. Contractul a fost văzut de foarte multă multe inclusiv de ANRE, pentru că conform legii Moldovagaz trebuie să trimită contractul către ANRE și ei au văzut contractul, directorul de la ANRE.

Mai degrabă este o chestie comercială care se protejează. Am spus și promit că voi face această solicitare oficial către Consiliul de observatori Moldovagaz ca să îl publice. Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine. Exact cum am publicat protocolul pe care l-am semnat exact sunt de acord și îmi doresc acest contract să fie publicat”, a spus Spînu.

Amintim că, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat marți, 22 februarie, că va depune un demers la Procuratura Generală, după ce contractul cu „Gazprom” privind furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova a ajuns în presă. De asemenea, a declarat că va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum a fost posibilă scurgerea de informații a unui secret comercial.

Total
0
Shares
Total
0
Share