Alexandr Slusari, după ce Guvernul a anunțat ajutor pentru fermieri: ”E de șase ori mai puțin decât suma necesară”

Liderul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a reacționat critic la decizia Guvernului de a oferi 200 de milioane de lei, suport agricultorilor. Într-o postare pe o rețea socială, Slusari a evidențiat că suma e mai mică de șase ori decât necesarul, și Guvernul nu a decis nimic în raport cu moratoriul pentru plata creditelor bancare, scrie N4.

Azi-dimineață, s-a decis alocarea a 200 de milioane de lei pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de crize în anul 2022. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de la Guvern.

Premierul Dorin Recean a subliniat importanța implicării întregii societăți în sprijinirea acestor agricultori, în vederea depășirii dificultăților.

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova

,,Vom aloca 200 de milioane de lei fermierilor. Este un efort pe care societatea și toate păturile sociale, îl depun pentru a-i ajuta pe cei care anul trecut și anul acesta au pierderi. Este un efort necesar. Agricultura beneficiază de subsidiere masivă de peste 1,7 miliard de lei anual. Noi ne dorim ca gradual agricultura să devină tot mai tehnologizată și mai puțin vulnerabilă la diferite probleme care vin din exterior.”

Aproximativ trei mii de mici fermieri, care au suferit pierderi semnificative la culturile de grâu, orz și rapiță, vor beneficia de acest sprijin financiar.

Recent, Asociația ,,Forța Fermierilor” a organizat proteste. În urma ultimei ședinței cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, aceștia nu au ajuns la un numitor comun. Asociația cerea alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a patru tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.

,,Forța Fermierilor” menționează că autoritățile nu conștientizează situația gravă din agricultură și operează cu cifre eronate. În acest context, fermierii solicită ca, cel târziu săptămâna aceasta, să fie organizată o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, pentru soluționarea urgentă a tuturor problemelor din sector.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share