Politică

Altă lege susținută anterior de Igor Dodon a fost abrogată astăzi. Șeful statului nu a comentat decizia legislativului

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, încă o lege, aprig susținută de Igor Dodon a fost abrogată. De această dată, este vorba de Legea cetățeniei prin invistiție, care permitea contra unei sume de bani, să fie obținută cetățenia Republicii Moldova. În anul 2018, șeful statului era foarte entuziasmat de această lege, spunând că ea ar aduce mulți investitori străini în țara noastră.

Astăzi legea cetățeniei prin investiție a fost abrogată în prima lectură cu majoritatea parlamentară în cadrul ședinței Parlamentului. Astfel, persoanele care deja au obținut prin acest mod cetățenia Republicii Moldova riscă să rămână fără ea.

În timp ce deputații ACUM susțin că această lege a fost adoptată într-un mod netransparent și în lipsa unor dezbateri publice, depuțaii democrați neagă și sugerează „să se mai gândească”.

„Gândiți-vă, pot apărea și consecințe. Nu luați această decizie la emoții”, a declarat deputatul PD, Vladimir Cebotari.

De menționat este faptul că, în anul 2018, Igor Dodon lăuda foarte mult această lege. Într-un interviu pentru Sputnik.md, acesta că dobândirea cetățeniei prin investiție este o modalitate de a atrage investițiile în țara noastră. ”Fără a intra în prea multe detalii, eu consider că ar fi fost bine ca Republica Moldova să aprobe un astfel de mecanism mult mai devreme. Aceasta este o modalitate de a atrage investiții. Ca instrument internațional, el este utilizat de mai multe țări”, a declarat șeful statului.

În luna mai a acestui an, a fost eliberată prima cetățenie contra plată. Vicedirectorul Agenției Servicii Publice, Iulia Petuhov, a spus pentru ProTV Chișinău, că este vorba despre o persoană care reprezintă domeniul de afaceri în IT. Mai mult, alte cereri stau în așteptare. Potrivit autorităților, investitorii vor să obțină acte moldovenești pentru a deschide afaceri în domeniul IT în țara noastră.

Menționăm că legea privind cetățenia prin investiții a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Astfel, cetățenii străini care vor să obțină cetățenia R. Moldova trebuie să investească cel puțin 100.000 de euro (un singur solicitant), 115.000 de euro (cuplu), 145.000 de euro (familie de patru persoane) sau 155.000 de euro (familie de cinci membri și mai mult) în Fondul de Investiții Publice.

Amintim că o altă lege, susținută de Igor Dodon, anume legea sistemului mixt, a fost abrogată de către noua majoritate parlamentară.

loading...

Comments are closed.