Alte știri

Amânarea repetată a alarmelor deșteptătoare indică o afecțiune gravă a organismului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Când vrem să mai avem parte de câteva minute de somn, apăsăm butonul de amânare al alarmei de la ceasul deşteptător (snooze) considerând o activitate lipsită de semnificație, însă unii specialişti spun că în spatele acestui gest aparent nesemnificativ se ascunde, de fapt, o deficiență a calității somnului.

Indiferent de activitatea pe care urmează să o desfășurăm, butonul de snooze se dovedeşte a fi cea mai la îndemână soluţie pe care o avem pentru a avea parte de încă câteva minute de somn înainte să ne începem ziua, transmite a1.ro

Unii specialişti trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte acest comportament. Ei nu sunt de părere că acesta reprezintă doar un gest nevinovat şi că, de fapt, este un simptom al unor probleme pe care le-am putea avea cu somnul, notează Science Alert.

Corpurile noastre funcţionează conform unui ciclu repetitiv, acesta se numeşte ritmul circadian. Acesta durează aproximativ 24 de ore şi însumează toate modificările proceselor biochimice, fizice sau comportamentale ale oamenilor.

Medicii ne recomandă între 7,5 şi 8 ore de somn pe noapte, această perioadă permiţându-ne să trecem prin cele două faze de somn, REM (Rapid Eye Movement) şi NREM (Non Rapid Eye Movement). Trecerea prin toate stagiile de somn ne asigură un somn de calitate, iar sărirea unora dintre etape poate conduce spre o stare de oboseală atunci când ne trezim.

Folosirea butonului de snooze începe, de obicei, odată cu adolsecenţa. În această perioadă a dezvoltării, ciclurile noastre circadiene sunt alterate, făcându-ne să vrem să ne culcăm mai târziu şi să vrem să ne trezim mai devreme dimineaţa.

Din păcate, atunci când alegem să stăm în pat pentru o perioadă de aproximativ 9 minute după ora pe care am programat-o deşteptătoarelor noastre nu reuşim să recuperăm somnul şi odihna pe care le-am piedut.

Specialiştii ne recomandă să ne alegem o oră la care să ne trezim şi să facem tot posibilul pentru a ne ţine de ea. În posibilitatea în care observăm că avem perioade extinse de oboseală matinală, ni se recomandă să mergem la medic pentru a identifica cauza acestor probleme.

loading...

Comments are closed.