Ambasadorul Rusiei în Polonia a refuzat să se prezinte la ministerul de Externe din Varșovia

Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat luni la ministerul de externe de la Varșovia, unde a fost convocat pentru discuții, un gest de sfidare diplomatică extrem de rar, scrie Hotnews.ro

„Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează instrucțiunile Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și dacă este capabil să reprezinte în mod corespunzător interesele Federației Ruse la Varșovia”, a declarat luni după-amiaza purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al externelor.

Ministerul de externe de la Varșovia anunțase duminică după-amiaza că va cere explicaţii din partea Rusiei pentru o „nouă încălcare a spaţiului său aerian” de către o rachetă de croazieră rusă.

„Mai presus de orice, cerem Federaţiei Ruse să înceteze loviturile aeriene teroriste împotriva populaţiei ucrainene şi a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să se ocupe de problemele interne ale ţării”, a transmis Wroński cu o zi în urmă, într-un comunicat.

Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, se află în acest post din 2014. În mai 2022, după începerea invaziei rusești în Ucraina, el a fost atacat cu vopsea la Varșovia după ce și-a făcut apariția la o ceremonie de comemorare a înfrângerii Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Ce spune Polonia despre incidentul cu racheta rusească
Armata poloneză a anunţat că Rusia a încălcat duminică dimineață spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei.

Timp de circa 40 de secunde, „una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (…) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez”, a declarat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

„Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde”, a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului.

În urma acestui incident, „au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”, a mai spus în comunicatul său comandamentul operaţional al forţelor armate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share