Ambasadorul UE la Chişinău: FEDERALIZAREA Republicii Moldova nu este posibilă

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, federalizare, UE
 

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, declară că federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă în acest moment.

Oficialul european spune că acest subiect nici nu se discută pe platformele de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol. Şeful Delegaţiei UE susţine că există o formă generală aprobată de toate ţările Europei de soluţionare a conflictului transnistrean, dar aceasta nu presupune federalizarea, transmite IPN.

„În acest moment procesul nu a ajuns la nivelul de a vorbi despre modalitatea soluţionării. Ştim care va fi forma generală, este clară, este aprobată de către toate ţările OSCE, Europei şi asta este exact în linia pe care o susţine şi UE: suveranitate, integritate teritoriale în frontierele recunoscute internaţional, statut special pentru regiunea transnistreană. Federalizarea nu este posibilă. Nici pe masă, nici ascuns undeva, nu este posibil acest lucru în acest moment”, a declarat oficialul UE.
Peter Michalko susţine că Uniunea Europeană a arătat de multe ori că este de partea cetăţenilor şi Republicii Moldova ca unui stat prieten, vecin, partener, asociat cu UE.
„Poziţia noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean întotdeauna a fost principială şi a fost bazată pe suveranitate şi integritate teritorială. Desigur că Republica Moldova trebuie să fie un stat care va avea toate posibilităţile, care va decide referitor la cooperarea cu partenerii externi, cum se va dezvolta şi, în această privinţă, să fie suveran. Acesta este şi sensul poziţiei noastre”, a afirmat ambasadorul.
Totodată, oficialul european susţine că pentru plăţile ulterioare pe care UE intenţionează să le facă Republicii Moldova există condiţii pe care Chişinăul trebuie să le îndeplinească. Îndeplinirea condiţiilor va face posibil ca finanţarea UE să continue, susţine Peter Michalko.
„Dintre cele mai importante sunt condiţii legate de lupta anticorupţie şi reforma justiţiei. Dacă vorbim despre asistenţa macrofinanciară, acolo sunt condiţii tehnice foarte concrete, dar ele ţin şi de domeniul reformei justiţiei, şi de domeniul cadrului regulator, şi de domeniul energiei şi ele trebuie îndeplinite. Plus, este condiţia că trebuie să existe un program cu Fondul Monetar Internaţional şi trebuie să continue evaluarea pozitivă a precondiţiilor politice”, a notat şeful Delegaţiei UE.
Total
0
Shares
Total
0
Share