Politic

Analist politic: Andrei Năstase este o sculă oligarhică. Un pas adevărat, nu unul fals, împotriva oligarhiei, ar fi fost dacă PAS identifica un candidat onest

Pinterest LinkedIn Tumblr

Editorialistul și analistul politic, Nicolae Negru, este de părerea că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a făcut un pas greșit atunci când a ales să-l susțină pe Andrei Năstase ca și candidat pentru funcția de Primar al municipiului Chișinău. Și asta pentru că Năstase este o sculă oligarhică și cetățenii nu-și pot pune speranța într-o persoană obscură și dubioasă.

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru scrie că atunci când Plahotniuc făcea afaceri împreună cu Țopa (n.r.: Victor Țopa este nașul de cununie al lui Andrei Năstase), actualul lider al Platformei DA încărca „pistoalele” oligarhilor și contribuia la instaurarea regimului actual. Editorialistul se întreabă dacă nu cumva banii proveniți din tot felul de scheme frauduloase, au ajuns pe conturile mamei lui Năstase.

„Nu cumva de la atacul raider asupra Victoriabank provin banii ascunși de el pe conturile mamei și soacrei sale? Sau poate de la privatizarea șmecherească (șmecherilovicească, mai exact) a companiei Air Moldova, realizată de nașul fostului procuror Năstase (până la Voronin, care i-a dat peste mâini)? Cui i-a venit în cap această idee perversă: să alegem ca întruchipare a luptei cu oligarhia o sculă oligarhică, să ne punem speranța într-o persoană obscură, dubioasă, un diletant în locul unui profesionist? El ne va salva de oligarhie, e sigur? Nu seamănă aceasta a diversiune kaghebistă? Nu ar trebui speranța noastră să fie curată ca lacrima, ca soția lui Cezar, cel puțin?”, a punctat Negru.

Nicolae Negru a mai adăugat că Maiei Sandu i-a lipsit caracterul, atunci când a făcut concesia în fața lui Năstase, dar nu trebuia să o facă:

„Un pas adevărat, nu unul fals, împotriva oligarhiei, ar fi fost dacă PAS identifica un candidat onest, principial, capabil să schimbe fața capitalei, să evolueze ca administrator și ca politician. Maiei Sandu i-a lipsit tocmai ceea ce a propulsat-o în prima linie a politicii republicomoldovenști: caracterul. Ea a făcut o concesie pe care nu trebuia să o facă. Dacă eșuează candidatul promovat de ea, își va asuma măcar o mică parte din eșec sau va da toată vina, ca Filat și Ghimpu, pe perfidia lui Plahotniuc?”

Mai mult, Negru dă de înțeles că decizia de a-l susține pe Năstase, nu a fost luată de Maia Sandu, ci de alții, iar acest pas este unul rușinos:

„Este regretabil, rușinos, dezamăgitor, compromițător faptul că într-un moment crucial, al adevărului, membrii PAS, în frunte cu lidera lor, noua speranță politică locală, după Chirtoacă, după Filat, nu și-au apărat nici punctul de vedere, nici interesul, nici democrația de partid, ci s-au conformat comod, placid, laș, unei decizii dubioase, luată de alții. Halal „partid proeuropean autentic”! Halal „clasă politică nouă”!”

Amintim că Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală cu mult timp înainte ca cel puțin CEC să fi stabilit data alegerilor anticipate din Chișinău, iar Maia Sandu a ezitat mult timp până a anunța pe ultima sută de metri că-l sprijină în aceste alegeri locale pe liderul Platformei DA. Liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că defapt această decizie a fost luată de Vlad Filat, care a somat-o pe lidera PAS să o accepte.

 

loading...

Comments are closed.