Alte știri

Analist politic: Lista PAS anunță riscul unui nucleu mic de legiuitori, restul ar putea să aibă rolul de „mâini ridicate”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lista PAS anunță riscul unui nucleu mic de legiuitori, restul ar putea să aibă rolul de „mâini ridicate”. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, care a venit cu o analiză a componenței listei PAS pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

„Câți specialiști în bună guvernare, politici anticorupție etc. se regăsesc pe listă? A vrea să combați corupția depinde de acțiuni, pe care trebuie să le sugereze parlamentarii/în Parlament. – Câți specialiști în integrare europeană/afaceri europene (în special pe sectoare) au fost incluși pe listă? În UE nu se integrează cu ochii închiși, ci în cunoștință de cauză”, a scris Cenușă pe pagina sa Facebook.

„Dacă, ipotetic, PAS reușește să fie majoritar, atunci cei din frunte vor emigra în guvern, atunci nucleul din Parlament va fi și mai mic, iar centrul puterii se va muta spre Președinție”. Or, Moldova este o țară parlamentară cu alegeri directe ale președintelui, a mai subliniat Cenușă.

Politologul este de părere că PAS merge foarte mult pe scenariul ucrainean, unde Zelensky a câștigat prezidențialele, după care și-a adus partidul nou-creat în Parlament. „Aici avem o problemă și o particularitate: – majoritatea lui Zelensky este alcătuită preponderent din „mâini ridicate”, cu un rol tehnic de a vota ce li se aruncă de sus și pregătire foarte slabă”, a mai adăugat Cenușă.

Analistul a mai subliniat că PAS ar trebui să își modifice lista pentru alegerile parlamentare și că această ar trebui să includă profesioniști (mai ales în aspecte de buna guvernare, integrare europeană) nu “mâini ridicate” cu funcția strictă de votare.

loading...

Comments are closed.