Politic

Analist politic: PAS propune celor din PPDA criterii nerealiste de formare a listei comune

Pinterest LinkedIn Tumblr

Analistul politic Victor Ciobanu admite că e firesc să apară tot felul de divergențe între Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) la formarea listei comune pentru alegerile parlamentare din 2018, însă sugerează că Maia Sandu ar inventa criterii teoretice irealizabile, scrie Ziarul Național cu referire la un interviu de pe Tribuna.

„Divergențele sunt firești la formarea listelor electorale. Criteriile de selectare tot sunt necesare, dar acestea trebuie să fie clare și cel mai important – realizabile. Pentru că se poate ajunge în derizoriu, inventând criterii teoretice irealizabile. De exemplu, onestitatea – alegătorii vor politicieni onești. Dar cine și cum o poate măsura? Și ce drept moral are s-o facă? Până la urmă, trebuie să se ajungă la o formulă clară de reprezentare, iar partidele să-și delege reprezentanții, pentru că ei și cunosc cel mai bine activiștii”, a declarat Victor Ciobanu.

Potrivit analistului, PAS și PPDA au pierdut prea mult cu disputele interne, iar aceste neînțelegeri ar putea continua și când aceste formațiuni vor ajunge la guvernare.

„Un parteneriat este un act bazat pe încredere. Acesta-i primul și ultimul punct din rețeta magică. Încrederea reciprocă și în viitor. Este adevărat că sunt politicieni tineri cu puțină experiență. Dar dacă nu se pot înțelege de pe acum, întrebarea e cum vor să se înțeleagă când și dacă vor ajunge la guvernare?”, se întreabă acesta.

De menționat că PAS și PPDA, care în toamna trecută au semnat un Acord în vederea constituirii unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare, nu au ajuns la o înțelegere în privința formării listei electorale comune. Liderul PPDA, Andrei Năstase, susține că Acordul prevede că lista va fi formată pe baza parității, adică un om de la PPDA și unul de la PAS, iar Maia Sandu afirmă că lista trebuie creată prin evaluarea meritocrației.

loading...

Comments are closed.