Alte știri

Analiști politici CONDAMNĂ acțiunile ilegale ale PAS privind îngrădirea dreptului de a vota

Pinterest LinkedIn Tumblr

Actiunile ilegale ale PAS privind blocarea drumurilor de la Varnița și a dreptului de a vota a stârnit reacții și în rândul analiștilor politici de la Chișinău. Aceștia condamnă îngrădirea liberei circulații a cetățenilor și a exercetării votului și menționează că acțiunea membrilor PAS trebuie sancționată potrivit Codului Penal, transmite Telegraph.md, cu referire la Politics.md

Igor Dodon merită încă un nou mandat pentru că deține o echipă puternică, experiență și un program bine pus la punct, susține Ion Ceban

Avem încă o confirmare că PAS nu mai respectă normele general umane acceptabile, nemaivorbind de cele legale, și tratează alegerile drept o bătălie pe viață și pe moarte, spune analistul politic Corneliu Ciurea.

„În loc să monitorizeze și să constate încălcările electorale, membrii acestui partid pseudo-european preferă să se răfuiască cu cetățenii moldoveni din Transnistria veniți să voteze pe malul drept. Ce ar spune acești distinși domni dacă același lucru ar face socialiștii în diasporă, blocând dreptul la libera exprimare a migranților moldoveni? Suntem martorii unor duble standarde înfiorătoare care denotă stilul de conducere dezbinator pe care îl propagă această formațiune și candidatul ei”, afirmă Corneliu Ciurea.

De aceeași părere este și jurnalistul Victor Nichituș, care consideră că acțiunea secretarului general al PAS este una care încalcă dreptul cetățeanului moldovean de a participa la vot și trebuie sancționată atât de observatorii internaționali cât și de administrația electorală centrală, dar și de instituțiile statului de drept.

„Voi aminti că atât concurentul electoral susținut de această formațiune politică, Maia Sandu cât și alți concurenți electorali nu s-au exprimat împotriva accesului cetățenilor moldoveni cu domiciliul în regiunea transnistreană la vot”, remarcă jurnalistul.

Și politologul Andrei Ilașciuc dezaprobă acțiunile PAS și menționează că, mai bine, și-ar fi canalizat toate eforturile pentru a transmite un mesaj constructive electoratului, decât să le îngrădească dreptul lor constitutional.

„Din păcate, mulți cetățeni din R.Moldova se lasă manipulați de fel de fel de politicieni care încearcă să încalce două articole, care în ziua de azi capătă un sens mult mai important. Sper foarte mult ca organele comepetente ale R.Moldova, poliția, Procuratura Generală, dar în special CEC, să atragă atenția și să inițieze anchete. Dar cel mai mult sper ca și Promo-lexul, în următoarele rapoarte, să menționeze despre asemenea cazuri”, conchide expertul politic.

Amintim că un grup de cetățeni, printre care deputatul PAS, Igor Grosu, au blocat traseul dintre Tighina și Varnița pentru a nu le permite alegătorilor din stânga Nistrului să voteze la secția de votare din Varnița.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, pentru împiedicarea dreptului de vot, persoanele pot fi atrase la răspundere penală cu achitarea a unei amenzi de la 200 la 400 de unități convenționale sau chiar să fie privați de libertate până la 3 ani.

UPDATE // CEC: Peste 10 mii de persoane au solicitat urna mobilă. Câți dintre aceștia au simptome de COVID-19

loading...

Comments are closed.