Analiștii politici la Jurnal TV: Blocul ACUM trebuie să accepte discuțiile cu PSRM!

Analist politic la Jurnal TV, Blocul ACUM trebuie să accepte discuțiile cu PSRM, igor volnitchi tribuna.md, politica moldova alegeri 2019, pdm plahotniuc, igor dodon psrm, maia sandu si nastase, 

Blocul electoral ACUM ar trebui să accepte discuțiile la care l-a invitat Partidul Socialiștilor după confirmarea de către Curtea Constituțională a alegerilor din 24 februarie și validarea mandatelor deputaților. Acest lucru ar trebui făcut din moment ce există o posibilitate, chiar dacă pur teoretică. De această părere sunt participanțIi la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

Analistul politic Igor Volnițchi spune că PSRM a făcut propunerea de discuții anume blocului ACUM pentru că în ultimii ani, cel puțin declarativ, socialiștii nu o dată s-au declarat împotriva actualului regim democrat, au depus moțiuni de cenzură și era firesc să intre în această consecutivitate logică și să vină cu această propunere. 

„Există o mare diferență între negocieri și discuții și socialiștii s-au ferit să folosească termenul negocieri”, a spus Volnițchi. “Negocierile presupun un proces care începe de la ceva și se termină cu ceva anume, iar discuțiile înseamnă altceva”, a explicat analistul. În opinia lui, cel mai probabil socialiștii își doresc o tatonare de teren. Totodată, el a spus că o discuție între blocul ACUM și PSRM ar trebui să aibă loc din moment ce există o posibilitate, chiar dacă pur teoretică, de a înlătura Partidul Democrat de la guvernare.

 
Iar jurnalistul Alexandru Cozer a spus că din moment ce blocul ACUM spune că prima inițiativă cu care va veni este revenirea la sistemul electoral proporțional, atunci este normal să discute cu singurii cu care pot discuta și aceștia sunt socialiștii. „Eu, ca alegător al blocului ACUM i-am votat pe acești oameni să ajungă acolo și să schimbe ceva. Or, poziționându-te doar în opoziție, nediscutând cu nimeni, respingând pe toată lumea, nu ai nicio șansă să schimbi ceva”, susține Alex Cozer.
 Ora Expertizei jurnal tv, dumitru misin,
Și juristul Pavel Midrigan consideră că socialiștii au făcut propunerea corect, iar acum mingea este în terenul blocului ACUM. „Dacă PAS și DA s-au poziționat în opoziție, e chestia lor. Mâine, poimâine poate să nu le mai propună nimeni nimic”, susține juristul. Potrivit lui, propunerea PSRM se încadrează în cadrul legal și în cazul în care ACUM refuză discuțiile, pentru socialiști apare posibilitatea de a discuta cu Partidul Democrat.
 
Amintim că liderii Blocului Electoral ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, sunt așteptați marți, 12 martie, ora 15.00, la sediul Partidului Socialiștilor pentru discuții în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare. Reprezentanții PAS cu DA au declarat că va fi formulat un răspuns în cadrul conferinței de presă care urmează să aibă loc marți, 11 martie, cu începere de la ora 12.00.
Total
0
Shares
Total
0
Share