Analiză economică: Moldovenii achită pentru importul de gaze naturale cu 45% mai scump decât media europeană

„În prima jumătate a anului 2023 estimăm că prețul mediu de import al gazelor naturale în Moldova va constitui 805 USD/1000m3, cea ce este cu 45% sau 255 USD/1000m3 mai scump decât media europeană estimată.” Despre aceasta scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său, subliniind că începând cu anul 2010 Moldova a plătit un preț mai mult sau mai puțin similar cu prețul mediu european, scrie Voceabasarabiei.md

„Din 2021 chiar și după schimbarea în dezavantajul Moldovei a formulei de calcul a prețului la importul de gaze naturale, în final prețul plătit de noi a fost timp de 2 ani mai mic decât media europeană. Acum însă deja două trimestre la rând, prețul mediu plătit de noi este mai mare decât media europeană, cea ce în consecință se răsfrânge și asupra prețului mediu pentru prima jumătate a anului 2023.

Însă dacă luăm media pentru ultimii 2,5 ani, care au fost ani de șoc pe piața gazelor naturale, prețul plătit de noi rămâne totuși mai mic decât prețul mediu european. Astfel în ultimii 2,5 ani, Moldova a plătit un preț mediu ponderat de 570 USD/1000m3, iar prețul mediu european în această perioadă a fost de 880 USD/1000m3”, a explicat Ioniță.

Reamintim că consumatorii casnici vor plăti cu peste 42% mai puțin pentru gazele consumate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 16 lei și 73 de bani pentru un metru cub de gaz. Prețul este însă fără TVA, ceea ce ar însemna că în factura finală tariful ar putea fi cu aproximativ doi lei mai mare.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share