Analiza Promo-LEX: 800 de incidente au fost semnalate pe parcursul alegerilor locale din 5 noiembrie

Coruperea alegătorilor, cazuri de agitație electorală în preajma secțiilor de votare, fotografierea buletinelor de vot, precum și nereguli în listele electorale, sunt cazuri semnalate de observatorii Promo-LEX pe parcursul zilei de duminică.

Potrivit directorului de Program al Misiunii de Observare, Nicolae Panfil, în total au fost semnalate peste 800 de incidente, un număr dublu față de scrutinul din anul 2019.

„Au existat 107 cazuri când secțiile de votare s-au deschis fie mai devreme sau cu întârziere, 58 de cazuri de prezență nejustificată a persoanele neautorizate în incinta sau în raza secției de votare, 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului. De asemenea, în șapte cazuri am constatat diverse zvonuri, tentative sau situații de recompense materiale bănești oferite alegătorilor, precum și în 22 de cazuri am văzut agitație electorală sau PR negru. Cu referință la transportarea organizată a alegătorilor am constatat 7 cazuri”, a declarat directorul de program din cadrul Promo-LEX.

Nicolae Panfil a subliniat că procesul de numărare a voturilor a fost corect, fără incidente, iar observatorii au avut acces la toate procesele verbale. Directorul de Program a notat că, potrivit datelor preliminare, în Chișinău, cel mai probabil nu va avea loc turul doi.

Amintim că pentru monitorizarea alegerilor locale generale care au avut loc duminică pe teritoriul Republicii Moldova au fost acreditați peste 1500 de observatori naționali și internaționali.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share