Andrei Năstase: Derapajele și eșecurile PAS și ale Maiei Sandu în domeniul justiției sunt tot mai des criticate

Noi critici de la o importantă organizație internațională a magistraților împotriva apucăturilor guvernării totalitare PAS.

Derapajele și eșecurile PAS și ale Maiei Sandu în domeniul justiției sunt tot mai des criticate de diferite organizații internaționale. După ce Departamentul de Stat al SUA ne-a criticat pentru nivelul înalt de corupție din țară, după ce am avut atâtea opinii negative din partea Comisiei de la Veneția sau a altor instituții internaționale, acum iată ca și Organizația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți a emis o declarație publică în care critică abuzurile regimului de guvernare împotriva unor judecători moldoveni. Este o asociație care reunește judecători și procurori din unele din cele mai importante țări ale UE, oameni care știu ce înseamnă valorile democratice și independența justiției.

ULTIMA ORĂ // Magistrații Europeni: Guvernul de la Chișinău să înceteze cu atacurile asupra justiției, iar CSM să ia atitudine

Reformarea justiției rămâne a fi cel mai mare eșec al Maiei Sandu personal și al guvernării sale, cea mai mare dezamăgire pentru cei care au votat-o, vedem cu toții ca ei în loc să reformeze justiția o politizează, nu fac decât să schimbe oamenii vechiului regim cu oamenii noului regim. Asistăm nu la o reforma a justiției, dar la o luptă pentru preluarea controlului politic asupra ei.
Această luptă duce la abuzuri, îi afectează și pe judecătorii integri care sunt în sistem, slăbește și mai tare instituțiile de drept.

Modul în care PAS intervine în deciziile justiției prin declarații sau modificări legislative abuzive este complet nedemocratic și afectează inclusiv credibilitatea țării noastre pe plan extern.

Reforma justiției nu se poate face prin improvizații și politizarea sistemului, nu se poate face prin a blama întregul sistem, în loc să identifici oamenii integri care sunt și să lucrezi cu ei. Și cu siguranță reforma justiției nu se face prin comisii de evaluare în care un partid își bagă oamenii lui ca să decidă cine este integru și cine nu, comisii în care sunt inclusiv oameni cu o probleme grave de integritate pe care PAS i-a adus să “curețe” sistemul.

Să nu uităm ca justiția este principalul capitol de negociere cu UE, iar fiecare clipă cu acești incompetenți la guvernare ne îndepărtează în fapt de integrarea europeană.

Andrei Năstase, liderul protestelor antioligarhice

Total
0
Shares
Total
0
Share