Politic

Andrei Năstase susține votul mixt? „Datorită deputaților aleși direct de popor în 1990 avem un stat independent”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Politic „Platforma DA”, Andrei Năstase, într-un interviu oferit pentru IPN, a adus elogii Parlamentului din 1990, care a fost ales în baza sistemului electoral uninominal, promovat în prezent de către Vlad Plahotniuc și echipa PDM. Năstase a declarat că datorită deputaților aleși direct de popor în 1990 avem un stat independent. Direct de către popor vor fi aleși la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și 51 din deputați în circumscripțiile uninominale.

Andrei Năstase afirmă că în anii de după alegerea primului Parlament al Republicii Moldova, ales prin vota uninominal, Țara noastră s-a bucurat de cea mai profundă democrație datorită manifestat prin marile adunări naționale din centrul capitalei, prin deciziile care au influențat foarte mult dezvoltarea acestei țări anume revendicarea dreptului la limbă, alfabet, suveranitate, recunoașterea de către Legislativ a Independenței Lituaniei și boicotarea de către autoritățile Republicii Moldova și a majorității cetățenilor a referendumului cu privire la păstrarea URSS din martie 1991.

Amintim că în anul 2016, în perioada protestelor organizate de către Platforma DA și aliații acestora, una din revendicări era alegerea unui parlament popular printr-un sistem de vot uninominal. În acea perioadă circula un video în care Valeriu Pașa, unul din donatorii Partidului Platformei DA vorbea de pe scenă că poporul trebuie să își aleagă deputații și președintele prin vot direct. „Vrem să avem o nouă Constituție unde nu numai președintele, dar și toți deputații să fie aleși prin vot uninominal, direct de către popor. Nu mai vrem liste cu oameni anonimi. Și tot poporul să aibă dreptul de a demite acești deputați, când aceștia vor uita de noi!” spunea Valeriu Pașa.

Ulterior, atât conducerea Platformei DA, cât și societatea civilă afiliată acesteia au declarat că nu mai susțin votul uninominal și cel mixt afirmând deseori că acesta este unul foarte bun pentru țara noastră dar nu în perioada de timp actuală.

loading...

Comments are closed.