Economic

Andrei Spînu, despre datoria curentă a Moldovagaz către Gazprom: Constituie 74 278 446,91 $

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale:

Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă.

După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA.

Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare.

loading...

Comments are closed.