Politic

Andrian Candu desemnat „Omul săptămânii” de o publicație din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Publicația Tribuna l-a desemnat pe Andrian Candu ca fiind omul săptămânii. S-a încheiat de facto sesiunea parlamentară de primăvară-vară, care se poate dovedi şi ultima sesiune deplină din actuala legislatură. Speakerul Andrian Candu pe bună dreptate se poate mândri cu rezultatele din această sesiune – or, în cadrul acesteia au fost adoptate mai multe proiecte importante de ordin-social economic, dar şi care prevedeau onorarea de către Moldova a angajamentelor asumate faţă de partenerii externi. Sesiunea în general a decurs fără excese, chiar dacă apropierea alegerilor parlamentare s-a simţit, transmite Tribuna.

Parlamentul a avansat serios şi pe dimensiunea diplomaţiei parlamentare, dar şi în consolidarea funcţiei sale de control parlamentar. Ar mai fi de menţionat şi o uşoară sporire a transparenţei în ceea ce ţine de activitatea comisiilor parlamentare. Un alt lucru care a ieşit în evidenţă a fost buna colaborare a Parlamentului cu Guvernul şi sincronizarea agendelor între puterea legislativă şi cea executivă.

Dat fiind cele menţionate, Speakerul Andrian Candu se poate considera în general satisfăcut de modul în care a decurs această sesiune. Cu atât mai mult că ea negreşit îşi va lăsa amprenta asupra tabloului general al actualei legislaturi.

Menționăm că Andrian Candu s-a născut la 27 noiembrie 1975. În perioada 1994 – 1998 a făcut studii la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, (România), facultatea de drept. Între 2007 și 2008 a studiat la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena, Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac, Programul Postuniversitar în Drept Fiscal Internaţional, Viena (Austria). De-a lungul carierei sale a ocupat astfel de funcții ca: 1994 – 1998 – jurist, „Aric” SRL, România; 1998 – 2002 – consultant principal, Comisia pentru politică externă, Parlamentul Republicii Moldova; 2001 – 2002 – jurist, întreprinderea mixtă moldo-engleză „Compudava” SRL; 2002 – 2003 – director executiv, întreprinderea mixtă moldo-italiană „Isimbardi International” SRL; 2000 – 2004 – lector, Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova; 2002 – 2010 – senior manager, Pricewaterhouse Coopers Moldova; 2010 – Director General, Prime Management SRL; 201o – 2013 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova; 2013 – 2014 – vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 3 iulie 2014 a fost numit  în funcţia de viceprim-ministru, ministru al Economiei. De asemenea, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 a obținut un nou mandat de deputat. Pe data de 23 ianuarie 2015 a fost ales Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Andrian Candu este căsătorit și are trei copii.

loading...

Comments are closed.