Politic

Andrian Candu, în SUA: S-a găsit 90% din miliardul furat!

Pinterest LinkedIn Tumblr
Președintele Parlamentului RM se află într-o vizită la Washington (SUA). Andrian Candu a declarat că autoritățile moldovenești au identificat unde se află 90% din miliardul furat din sistemul bancar. Declarația a fost făcută în fața experților americani de la Atlantic Council.

„Avem peste 45 de cazuri penale. Peste 55 de invivizi sunt investigați, unii deținuți, alții condamnați. Am aflat, potrivit procurorilor, unde au fost deturnate peste 90% din fonduri. Acum e doar vorba de procesul de recuperare. Iar când vorbim despre asta, avem jurisdicții diferite, comisii rogatorii și alte lucruri”, a spus Candu.

Liderul Legislativului de la Chișinău a mai declarat în SUA că Moldova riscă să fie condamnată la CEDO dacă îl arestează pe Șor după decizia primei instanțe. „Hai să punem lucrurile în balanță. Poate nici mie nu îmi place de Ilan Șor sau cum se promovează. Dar, ar trebui să schimbăm legea din cauza lui?”, a spus Candu.

„Furtul miliarudului” a fost un proces de delapidare a fondurilor din sistemul bancar moldovenesc până la finalul anului 2014. Pe parcursul unei perioade de câțiva ani, din bănci au fost scoase fonduri prin intermediul mai multor credite neperformate, acordate apropiaților celor care dețineau sau controlau o parte importantă din acțiunile instituțiilor bancare. În rezultat, trei bănci: Unibank, Banca Socială și Banca de Economii au fost închise.

loading...

Comments are closed.