Editoriale

Andrian Candu se bucură după ce CC a anulat un articol semnat chiar de el

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrian Candu, liderul formal noului partid PRO Moldova, se bucură pe Facebook după ce Curtea Constituțională a emis o decizie prin care anulat un articol votat și inclus în Codul contravențional chiar în perioada guvernării PDM. Mai mult, legea în cauză a fost semnată chiar de către Andrian Candu, el ocupând atunci funcția de președinte al Parlamentului.

”Din nou cu stângul și cu ilegalități. Guvernul Dodon – Chicu nici măcar nu a înțeles competențele Comisiei Situații Excepționale, de unde să înțeleagă ce ar fi trebuit să facă în lupta cu pandemia. Cel mai nepriceput Guvern din istoria țării, la 30 de ani de la declararea suveranității este din nou deconspirat în acțiuni neconstituționale. Victoria PRO MOLDOVA la Curtea Constituțională este o probă în plus că avem amatori în fruntea țării și este un lux prea mare să-i mai plătim să rămână acolo”, a scris Candu pe Facebook.

Totuși, potrivit deciziei de astăzi, Curtea a recunoscut constituționale articolele 20 lit. k), 22 alin. (1) lit. i), 24 lit. g) și 25 lit. j) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război și textul „altor acţiuni necesare” de la Articolul 2 pct. 12) din Hotărârea Parlamentului nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgenţă.

Articolele constituționale au fost introduse în Legea nr.212 prin LP54 din 17.03.20, MO86/17.03.20 art.94; în vigoare 17.03.20, aceste modificări fiind votate de actuala majoritate parlamentară.

De asemenea, Curtea a declarat neconstituțional articolul 225 alin. (3) din Codul administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

Așadar, Codul Administrativ ( art. 225 alin. (3) )a fost votat la 19 iulie 2018, adică de fosta guvernare democrată din care făcea parte și Andrian Candu. Mai mult, legea prin care a fost aprobat noul Cod administrativ a fost semnată chiar de actualul lider formal al PRO Moldova, el ocupând atunci funcția de președinte al Parlamentului.

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

loading...

Comments are closed.