Politic

Andrian Candu: Suntem hotărâți să fortificăm capacitatea noastră comună de apărare în fața provocărilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Parlamentului Andrian Candu împreună cu omologul său din Georgia Irakli Kobakhide și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme din Ucraina au semnat astăzi statutul Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Suntem determinați să fortificăm capacitatea noastră comună de apărare în fața provocărilor. Facem apel la Uniunea Europeană și Statele Unite să susțină în continuare Moldova, Ucraina și Georgia pe calea dificilă a reformelor democratice”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu la sesiunea de inaugurare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina.

Potrivit Președintelui Parlamentului, Moldova înțelege că, din perspectiva viitoarelor alegeri,  amenințările hibride vor ținti cele mai sensibile zone și se va încerca subminarea evoluțiilor democratice din țară. ”Sunt necesare instrumente suplimentare, răspunsuri coordonate și este nevoie să rămânem solidari  pentru a face față provocărilor. Chem Adunarea interparlamentară Moldova, Georgia, Ucraina să acționeze într-o manieră coordonată și practică pentru a îmbunătăți capacitatea celor trei state de a răspunde provocărilor comune și pentru a crește nivelul de securitate în regiune. Este important să continuăm pe dimensiunea parlamentară să promovăm interesele celor trei țări pe arena internațională”, a spus Andrian Candu.

Din delegația Republicii Moldova mai face parte Violeta Ivanov, președinta comisiei politică externă și integrare europeană, Eugen Carpov, președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputații Mihaela Spătari, Grigore Cobzac.

Asambleea interparlamentară Moldova, Georgia, Ucraina va avea un statut consultativ și va facilita colaborarea pentru politici comune de securitate, implementarea reformelor și apropierea de UE. Printre prioritățile Adunării interparlamentare este promovarea activă a poziției celor trei state pe arena internațională și cooperarea împotriva dezinformării și propagandei. Adunarea interparlamentară se va reuni o dată pe an în fiecare Stat prin rotație.

Delegația Parlamentului Republicii Moldova, condusă de președintele Parlamentului Andrian Candu, se află în Georgia în perioada 5-7 octombrie. Inițiativa de creare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina a fost lansată la prima conferință interparlamentară de nivel înalt care a avut loc în luna martie, la Chișinău, când cei trei președinți de legislative s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

loading...

Comments are closed.