Economic

ANRE explică nivelul actual al prețurilor la carburanți

Pinterest LinkedIn Tumblr

Creșterea prețurilor la carburanți înregistrată în ultimele zile reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de refuz total, până la sfârșitul anului curent, asupra importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă, explică ANRE.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În consecință, atât cotațiile Brent la țiței, cât și cotațiile Platts la motorină și în special la benzină au avut o creștere considerabilă pe parcursul săptămânii precedente, ajungând la un nivel maxim de 114 $/baril de petrol și 1194 $/tona de benzină.

Totodată, în ultimele zile se poate observa o ușoară scădere a cotațiilor internaționale, care pentru ziua de mâine se va reflecta la prețul de panou la motorină. Urmând logica mecanismului actual de stabilire a prețurilor, ANRE asigură consumatorii că în cazul stabilizării pieței și continuării diminuării în perioada următoare a prețurilor la bursele externe, curba respectivă va fi reflectată fidel și la stațiile de alimentare din țară.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru ziua de 12.05.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 28,95 lei/litru (+ 0,17 bani);
  • Pentru motorină – 27,84 lei/litru (- 0,06 bani).

Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor pot fi vizualizate și verificate zilnic de cei interesați pe pagina oficială web: www.anre.md

loading...

Comments are closed.