ANRE vine cu precizări referitor la evoluția prețurilor pe piața produselor petroliere

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a publicat o reacţie după ultimele evoluţii pe piaţa petrolieră din Republica Moldova, transmite Telegraph.md

În contextul ultimelor majorări de către unele companii a preţurilor de comercializare cu amănuntul a carburanţilor, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) comunică următoarele:

Decizia aprobată de către ANRE vineri, 16 iulie curent, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanţilor şi, prin urmare, nu putea influenţa creşterea preţurilor la pompă la staţiile de alimentare.

Analizând piaţa internaţională a produselor petroliere, se constată că în perioada 01.07.2021-16.07.2021 media cotaţiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină şi 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, fapt care influenţează direct asupra preţului final stabilit de către operatori.

În conformitate cu Metodologia de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, preţul de comercializare a fiecărei partide de carburanţi se stabileşte de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăşi preţul maximal al acesteia, care este determinat reieşind din valoarea medie a cotaţiilor medii Platts şi a ratei oficiale medii de schimb a monedei naţionale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, preţul pentru partidele noi se stabileşte reieşind din preţul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică.

Pentru determinarea preţurilor maximale de fiecare operator, ANRE publică zilnic pe pagina sa oficială web media cotaţiilor Platts şi media ratelor de schimb a monedei naţionale pentru 14 zile anterioare. Pentru o înţelegere mai bună a dinamicii preţurilor de comercializare a produselor petroliere, ANRE recomandă tuturor părţilor interesate să acceseze pagina electronică a Agenţiei www.anre.md în vederea familiarizării cu indicatorii care stau la baza formării acestora.

Totodată, pentru a exclude eventualele situaţii de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, Agenţia a solicitat de la operatorii care au operat creşteri de preţuri, prezentarea în regim de urgenţă a informaţiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor.

Citește și: Vinul moldovenesc va fi mai cunoscut datorită cooperării cu Organizația Internațională a Viei și Vinului

Total
0
Shares
Total
0
Share